plavi_zubPlavi Zub-Festival filmova snimljnih mobilnih telefonom
Reditelji Gde ste?
Plavi zub je festival fimova snimljenih mobilnim telefonom.  Festival će se odrzati 29. Januara u Domu Omladine Beograda. Prijavljivanje filmova je u toku putem veb sajta www.plavizub.rs i traje do 27. januara. Cilj festivala” Plavi Zub” je da omogući ljubiteljima filma da na jednom mestu razmene iskustva, pokažu talenat i ideje i dobiju prostor za plasman. Plavi zub je jedini filmski festival na kome svako može da učestvuje pod samo jednim uslovom – da je film snimljen mobilnim telefonom!
Beograd- 11. Januar, 2011 – Festval filmova snimljenih mobilnim telefonom ‘Plavi Zub’ predstavili su juče javnosti beogradski Mikser i regionalni partner Weekend Media Festival. Cilj festivala „Plavi zub“ je da na jednom mestu okupi i poveže etablirane autore koji istražuju mogućnosti opšte dostupne tehnlogije, a pre svega  amatere, entuzijaste koji žele da razmene iskustva, pokažu talenat i ideje i dobiju prostor za plasman!
„Plavi je zub prvi put održan 2008. u Zagrebu i to veoma uspešno što merimo brojem i kvalitetom pristiglih filmova, odličnim  eventom i after partyjem kojeg se neki još ni danas ne sećaju. –izjavila je Martina Matusin, voditelj projekta Plavi Zub i dodala:“ Motivisani uspehom, prebacili smo se preko granice i u Ljubljani 2009. organizirali ‘Modri zob’. Kroz druge regionalno orijentisane projekte, poput Weekend Media Festivala, upoznali smo i započeli saradnju s timom Miksera, a ‘Plavi zub’ je tek početak.“
Plavi zub, pod pokriveteljstvom kompanije Nokia, je jedini filmski festival na kome može da učestvuje svako! Jedini preduslov je da filmovi budu snimljeni mobilnim telefonom i postavljeni na web stranicu www.plavizub.rs do 27. januara.
“Kompanija Nokia sa zadovoljstvom je podržala festival ’Plavi Zub’ u Srbiji, omogućujući svim vlasnicima mobilnih telefona da makar na trenutak postanu režiseri i iskažu svoju kreativnost koristeći  kapacitete svojih pametnih telefona. Pametni telefoni danas sve su manje stvar tehnologije, a sve više izvanredna platforma koja omogućava iskazivanje lične kreativnosti i inovativnosti u njihovom svakodnevnom korišćenju. Kompanija Nokia prepoznaje tu činjenicu i nastoji je podržati kroz unapređenja korisničkog iskustva svojih proizvoda i servisa predvodeći stalna unapređenja i inovacije. U saradnji sa partnerima u Srbiji i kroz projekte kao što je festival Plavi Zub, želimo da mogućnosti pametnih telefona približimo i učinimo dostupnijim korisnicima, kao i  da podržimo kreativnost i širenje pozitivnih vrednosti.“- Rekao je Rossen Petkov, menadzer kompanije NOKIA za Balkan.
Festival će biti održan 29. januara u prostoru renoviranog Doma omladine Beograda. U takmičarskom delu će biti prikazani prijavljeni  filmovi podeljeni u četiri tematska žanra čiji nazivi su inspirisani poznatim domaćim filmovima. Pobedničke radove će odabrati žiri, kojim presedava naš najpoznatiji televizijski reditelj Stanko Crnobrnja, a čiji su članovi i TV voditelj Zoran Kesić, glumac Nikola Đuričko, rediteljka Maja Uzelac i direktor fotografije Kosta Glušica.
Pobednicima svake od navedenih kategorija će, uz festivalsko priznanje kompanija NOKIA dodeliti i Nokia C3 mobilni telefon a za pobednika festivala Grand prix Nokia C7 sa HD kamerom.
Posebnu kategoriju ima i kompanija Telenor koja će na festivalu predstaviti finaliste i proglasiti pobednika konkursa „Dobre stvari“ i dodeliti posebnu nagradu. Dina Janevski, direktorka marketing komunikacija Telenora povodom ove saradnje izjavila je:
„Kompanija Telenor dugo i uspešno  sarađuje sa Mikser timom, tako da Plavi Zub predstavlja logičan nastavak našeg zajednickog rada. Obzirom da se radi o festivalu filmova snimljenih mobilnim telefonom, i da čitav dogadjaj podržava i kreativni rad i upotrebu moderne tehnologije, mi smo tu vrlo lako našli svoje mesto i veoma smo ponosni da imamo svoju kategoriju filmova pod temom “Dobre stvari”.
Od 01. februara svi filmovi će biti postavljeni na www.plavizub.rs kako bi posetioci sajta mogli sami da glasaju. Pobednik po ukusu publike biće proglašen i nagrađen u maju, na festivalu Mikser.
„Sigurni smo da će Plavi Zub u Srbiji izazvati veliko interesovanje kako na samom dogadjaju tako i kroz aktivaciju na internetu i društvenim mrežama, kao i da ćemo zajedno sa svojim partnerima pomoći u promociji kreativnosti, optimizma i širenju kvalitetnih sadržaja i kulture medju mladim ljudima.“- izjavila je na kraju Dina Janevski.
Povezana vest:  Pogledajte muzički video spot “Beautiful people” iz filma “Burleska”!