Poznati holivudski glumac Taj Šeridan i srpski filmski stvaralac i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović predstavljaju novi medijsko-tehnološki startap – Wonder Dynamics, koji će poslovati u Novom Sadu. Wonder Dynamics koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za razvoj najsavremenijih tehnologija i inovativnih produkcijskih alata koji će nezavisnim filmskim stvaraocima sa nižim budžetima omogućiti izradu vrhunskih vizuelnih efekata na nivou najboljih blokbaster ostvarenja. Uz to, Todorović i Šeridan najavljuju mnogobrojne holivudske filmske projekte koji bi se snimali u Srbiji, uključujući njihove sopstvene.

Wonder Dynamics u Srbiji okuplja tim stručnjaka za mašinsko učenje i vizuelne efekte, koji radi na produkcijskom rešenju baziranom na veštačkoj inteligenciji pod nazivom Wallace PROduction. U cilju postizanja vrhunskih rezultata, kompanija planira da zaposli dodatne stručnjake za vizuelne efekte, animacije i mašinsko učenje.

U savetodavnom odboru Wonder Dynamcis-a nalaze se najveća imena svetske kinematografije, poznati američki investitori i vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije poput preduzetnika Džošue Bara, holivudskog producenta Terija Daglasa, predavača na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju (Berkley) i Google naučnika Angdžo Kanazava, režisera, scenariste i producenta planetarno popularnih filmova iz Marvel serijala Džoa Rusoa, koji je režirao najuspešniji film u istoriji, „Osvetnici – Kraj igre“ (Avengers: Endgame), čuvenog filmskog reditelja i scenariste Stivena Spilberga, investitora Roberta Švaba, profesora Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i šefa odeljenja za veštačku inteligenciju Antonija Toralbe i predsednika kompanije Film Finances, Inc. Gregorija Tratnera.

Povezana vest:  "Šešir profesora Koste Vujića" videlo 150.000 gledalaca

„Danas je snimanje filma izuzetno skupa investicija, zato verujemo da će naš Wonder Dynamics projekat biti od velike pomoći filmadžijama. Tehnološki napredak u Holivudu je oduvek omogućavao lakše, jeftinije i kreativnije načine snimanja filmova. Kao što je inovacija digitalnih kamera omogućila snimanje nezavisnih filmova ili kompjuterski napredak CG i 3D animinirane filmove, tako će veštačka inteligencija stvoriti potpuno novi način u procesu stvaranja filma i doprineti još većoj sinergiji IT sektora i filmske industrije. Veštačka inteligencija je još uvek u začetku, ali ne sumnjam da će biti jedna od najvećih revolucija koju je filmska industrija doživela. Začetak inovacija omogućava izjednačavanje uslova u kojima svi imaju priliku da se takmiče i igraju glavnu ulogu u oblikovanju budućnosti. Zbog toga mislim da je ovo velika prilika za Srbiju da se na vreme postavi kao lider na tržištu i što je najvažnije da omogući talentovanoj deci iz naše zemlje da ispričaju svoje priče”, rekao je Todorović.

Povezana vest:  Andželina Džoli zainteresovana za Salt 2

Taj Šeridan, slavni holivudski glumac mlađe generacije, karijeru je započeo sa samo jedanaest godina rame uz rame sa Bredom Pitom u filmu Drvo života. Svetsku slavu stekao je glumeći u blokbasterima Igrač broj 1 (Ready Player One), koji je Stiven Spilberg snimio prema knjizi Ernesta Klajna, Leto na obalama Misisipija (Mud) i u ulozi Cyclops-a u filmskom serijalu X-Men: Mračni Feniks i X-Men: Apokalipsa. „Mi u Wonder Dynamics-u smo okrenuti korišćenju najnaprednijih tehnologija u cilju daljeg razvoja filmske industrije, pomeranju granica narativnog filmskog stvaralaštva i stvaranju novih mogućnosti u okviru industrije. Veoma smo srećni što razvijamo ovaj projekat u Srbiji, zemlji koja ima obilje neverovatnih talentovanih mladih ljudi, kako među VFX umetnicima, tako i među inženjerskim zajednicama koje se bave veštačkom inteligencijom. Nastavljamo da istražujemo kako će izgledati budućnost filmskog stvaralaštva i radujemo se saradnji između naših timova u Los Anđelesu i Novom Sadu”, izjavio je Šeridan. Taja ćemo već u aprilu gledati u novom filmu Voyagers u kome glumi sa Kolinom Farelom. Trenutno snima Teneder Bar sa Benom Aflekom, u produkciji Džordža Klunija za Amazon platformu.

Povezana vest:  Prvi 3D snimak koncerta klasične muzike, 3D MUZIČKO PUTOVANJE premijerno 12. maja u „Koloseju“

Veštačka inteligencija će biti sledeća velika revolucija u Holivudu i nema sumnje da će Wonder Dynamics razvojem svoje tehnologije u Srbiji predstavljati najbolji potencijal za privlačenje stranih filmskih produkcija.