Poslednjeg dana 67/68. Martovskog festivala biće održana srpska premijera filma „Šapatom“ (A media voz / In a whisper / Španija, Francuska, Švajcarska, Kuba  / 2019. / 80′), za koji scenario i režiju potpisuju Heidi Hassan & Patricia Pérez Fernández.  Patricijin debitantski, a Hajdin drugi dugometražni dokumentarni film  premijerno je prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA gde je osvojio glavnu nagradu, za najbolji dugometražni dokumentarac. Prikazuje se 25. aprila od 16 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Povezana vest:  Filmski serijal: "Flaš Gordon osvaja svemir" 1.jula u Domu Omladine

Produkcija: Daniel Froiz & Delphine Schmit

Produkcijska kuća: A Matriuska Producciones, Perspective Films, Producciones de la 5ta Avenida, PCT cinéma télévision

Dve rediteljke, najbolje prijateljice iz detinjstva, pripadnice kubanske dijaspore dele s nama svoje najintimnije misli i emocije tokom traganja za sobom i dok se međusobno traže u stranoj zemlji.

Hajdi Hasan (Kuba, 1978)

Nakon što je 2002. godine diplomirala na odseku za kameru na Međunarodnoj filmskoj školi San Antonio de los Banjos na Kubi, emigrirala je u Švajcarsku i nastavila profesionalno usavršavanje na Visokoj školi za umetnost i dizajn (HEAD). Diplomirala je filmsku režiju 2008. godine. Sada svoj režiserski rad i rad vizuelne umetnice usklađuje sa brojnim saradnjama kao direktor fotografije. Njen rad predstavljen je na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima, gde su dobili brojne nagrade i priznanja kritike.

Povezana vest:  CineLady događaj za kraj leta uz svetsku senzaciju, romantični film “After: Posle srećnog kraja”

Patricija Perez Fernandez (Kuba, 1978)

Nakon što je diplomirala na odseku drame na Visokom institutu za umetnost u Havani (ISA), nastavila je usavršavanje na Međunarodnoj filmskoj školi San Antonio de los Banos, Kuba, gde je diplomirala filmsku režiju. Godine 2002. dobila je stipendiju za postdiplomske studije na Filmskoj i audiovizuelnoj školi Katalonije (ESCAC) i emigrirala u Španiju. Od tada je snimila nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Trenutno je zaposlena u DOCMA (Špansko udruženje producenata dokumentarnog filma).

www.domomladine,org
PHOTO: Carlos Quintela