U Los Anđelesu večeras će biti održana 93. svečana dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favorit film „Mank“ Dejvida Finčera (David Fincher) sa deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Povezana vest:  Lukasfilm objavio trejler za Poslednjeg džedaja

Film „Mank“ je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova – „Nomadland“, „The Father“, „The Trial of the Chicago 7“, „Judas and the Black Messiah“, „Minari“ i „Sound of Metal“.

Za najbolju režiju će se takmičiti Kloi Žao (Chloe Zhao) za „Nomadland“, Dejvid Finčer za „Mank“, Li Ajzak Čung (Lee Isaac Chung) za „Minari“, Emerald Fenel (Fennell) za „Promising Young Woman“ i Tomas Vinterberg (Thomas) za „Drunk“.

Povezana vest:  Festival etnološkog filma krajem oktobra u Beogradu

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Noć Oskara vodiće Glen Vajs (Glenn Veiss), poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć reditelja Stivena Soderberga (Steven Soderbergh) koji je zadužen za produkciju.

Ceremonija dodele Oskara, pomerena ove godine za 25. april zbog epidemije korona virusa, biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je i dvorana Dolbi u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade.

Povezana vest:  Andželina Džoli ovog meseca snima u BiH

Svečanost će kao i svake godine prenositi uživo američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC).