Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se u organizaciji Centra Beogradskih festivala – CEBEF održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Preporučujemo 5 drama iz bogatog filmskog programa koje ne smete propustiti:

ZASTOJ

Režija: Vinko Möderndorfer

Sloveina, Srbija, Severna Makedonija, 2021 / 87’

Program: Glavni takmičarski program

Susret dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najverovatnije povežu do kraja života.

PROLEĆNA PESMA

Povezana vest:  “Udaljeno predgrađe“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 23. juna

Režija: Natalija Avramović

Srbija, 2021 / 72’

Program: FEST Fokus

Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster. Posle venčanja prijateljice, dok leži gola na pesku, Petra prolazi kroz katarzu. Oslobađa se bola i leptir, koji je prati kroz čitav film, odlazi. Savest joj je oslobođena, spremna je da raširi krila.

OČE NAŠ

Režija: Claudio Noce

Italija, 2020 / 122’

Program: FEST 49

Rim, 1976. godine. Valerio ima deset godina i živahnu maštu. Njegov život se preokrene kada sa majkom Đinom biva svedok napada terorističke grupe na njegovog oca Alfonsa. Od tog trenutka, strah i osećaj ranjivosti ostavljaju dramatičan trag na celu porodicu. Ali upravo u tim teškim danima Valerio upoznaje Kristijana, dečaka ne mnogo starijeg od njega. Osamljen, buntovan i bestidan, izgleda da se pojavio niotkuda. Taj sastanak, u leto ispunjeno otkrićima, zauvek će promeniti njihov život.

Povezana vest:  Džud Lo o preuzimanju uloge Hita Ledžera

LJUBAVNICI

Režija: Nicole Garcia

Francuska, 2020 / 102’

Program: Gala

Lisa i Simon su nerazdvojni. Vrlo su strastveni još od tinejdžerskih dana. Događa se tragedija, izazvana Simonovim kriminalnim aktivnostima. U opasnosti je, beži, bez Lise. Ona uzalud čeka na vesti od njega. Tri godine kasnije, ona je udata za Lea, a putevi im se ponovo ukrštaju na ostrvu u Indijskom okeanu.

SUPERNOVA

Režija: Harry Macqueen

Velika Britanija, 2020 / 93’

Program: Gala

Sem i Tasker su zajedno dvadeset godina i u svom starom kamperu putuju duž Engleske kako bi posetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mesta iz svoje prošlosti. Nakon dijagnoze koja menja život, zajedničko provedeno vreme postaje važnije nego ikada, sve dok tajni planovi ne stave na test njihovu ljubav.

Povezana vest:  Pogledajte trejler za film "Brza osveta"!

 

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs