MovieTapeDokumentarac o Filmskom gradu i eks-ju kinematografiji

 

Rediteljka Mila Turajlić čiji će debitantski film „Sinema komunisto“ biti prikazan u Beogradu 29. januara, na zatvaranju festivala dugometražnih dokumentaraca „Sedam veličanstvenih“, izjavila je danas da je uzbuđena pred domaću premijeru tog filma koji je jesenas veoma lepo primila inostrana publika.

Vremeplov o Filmskom gradu u Beogradu i eks-ju kinematografiji, a posredno i o nekadašnjoj zemlji Jugoslaviji, dobro su razumeli gledaoci na festivalu u Amsterdamu, ali očekujem da će naša publika imati i specifične emocije zbog teme filma, rekla je autorka na konferenciji za novinare u „Sava centru“.

Povezana vest:  Više od tri miliona dinara za sređivanje bioskopa u Gornjem Milanovcu

Ona je ispričala da je u vreme kada je bila student otišla u Filmski grad, već odavno zapušten. „To je za mene bilo veliko otkriće, kao grad duhova, magije. Danas je zaboravljen i biće prodat za neki tržni centar. Namera naše ekipe bila je da bar dokumentujemo njegovo postojanje, da zabeležimo slike iz fundusa, kostime i delove scenografija, plakate, pre nego što sasvim nestanu“.

Autorka je kazala da izvestan deo arhive Filmskog grada još postoji, zahvaljujući njegovim radnicima koji su ponešto nosili svojim kućama i čuvali, a deo se nalazi u raznim kinotekma, televizijama i stranim arhivima, u zemljama iz kojih su bile ekipe velikih filmskih koprodukcija.

Povezana vest:  Farel Vilijams i Hans Cimer muzički konsultanti Oskara

-Dok smo sve to istraživali, polako se sklapala priča šira od one o Filmskom gradu, priča o jednoj zemlji koja je možda bila iluzija – rekla je ona i dodala da je razgovarala sa oko 50 filmskih radnika. Pomenula je reditelja Veljka Bulajića i glumca Batu Živojinovića, kao i čoveka koji je bio lični kinooperater Josipa Broza Tita.

Povezana vest:  Figure iz "Ratova zvezda" i domine u Kuću slavnih igračaka

Ova istorija ispričana je i kroz igrane filmove, odnosno čak 1.300 inserata odabranih iz 300 starih ju-filmova, zbog čega je montaža za „Sinema komunisto“ trajala čak godinu dana.

Producent je „Dribling pikčers“ iz Beograda, u koprodukciji sa kompanijama „3K prodakšens“ i „Intermedija netvork“.

Film je do sada dobio pozive za festivale u SAD, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Austriji, kupile su ga za prikazivanje televizije u Sloveniji i Hrvatskoj, ali još se ne zna kada će i gde biti prikazivan u Srbiji, posle festivala „Sedam veličanstvenih“.