narodno_pozoriste_beogradNarodno pozorište proslavilo krsnu slavu Svetog Jovana

 

Krsna slava Narodnog pozorišta Sveti Jovan proslavljena je danas u prisustvu brojnih umetnika, prijatelja i istaknutih javnih ličnosti.

Obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavio je protojerej stavrofor Petar Lukić, kao i prethodnih deset godina.

Nacionalni teatar je posle pauze duge 67 godina, obnovio obeležavanje krsne slave 2000. godine kada je protojerej Lukić osveštao to zdanje.

Povezana vest:  Održana humanitarna aukcija slika, u toku je prodaja kalendara

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović čestitao je slavu članovima kolektiva i zahvalio brojnim gostima i domaćinu slave, potvrđenom prijatelju, beogradskom IN hotelu što su uveličali slavu Narodnog pozorišta.

-Sveti Jovan, zaštitnik najznačajnijeg hrama kulture u Srbiji, okupio nas je i ove godine. Slava je jedan od najlepših običaja u Srba, događaj koji nas miri sa korenima, približava Bogu, događaj koji okuplja porodicu i prijatelje, kada se tupe oštrice koje se pojave i u najharmoničnijim kućama – kazao je Đurović.

Povezana vest:  400.000. član Laguninog Kluba čitalaca

U domaćinskim kućama, kazao je on, slava je prilika da se progovori o budućim zadacima i izazovima koji su brojni.

-Za njih smo ove godine spremniji no prošle, a čini mi se da je moguće sve te zadatke sublimirati u veliku želju da se još više posvetimo poslu. Naše Narodno pozorište je taj posvećenički odnos prema radu zaslužilo svojom dugom istorijom unošenja radosti i mudrosti u srca i glave publike – istakao je Đurović.

Povezana vest:  Knjiga Vulkan izdavaštva i Milka praline za potpuno uživanje

Obraćajući se kolegama iz nacionalnog teatra on je kazao da posebno raduje prisustvo brojnih prijatelja na slavi bez kojih Narodno pozorište ne bi bilo stabilna kuća.

-Bez prijatelja život bi bio besmislen a život proveden u besmislu ne otvara rajska vrata – poručio je Đurović.