srpsko_narodno_pozoriste_nsSNP u godini jubileja domaćin Generalnoj skupštini ETK

 

Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu će ove godine, u okviru obeležavanja 150 godina postojanja, biti domaćin Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije (ETK), izjavio je danas upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević.

Predstavljajući plan obeležavanja velikog jubileja, ne samo našeg najstarijeg profesionalnog teatra nego i srpske kulture uopšte, on je na konferenciji za novinare istakao da će na tom značajnom međunarodnom skupu, planiranom za oktobar, učestvovati predstavnici oko 40 pozorišta iz 30 zemalja.

Članovima Generalne skupštine ETK, koju čine upravnici, direktori i drugi predstavnici najznačajnijih pozorišnih institucija Evrope, SNP će omogućiti da vide i deo repertoara teatra duge i bogate tradicije kao i zgradu renoviranu u skladu s najvišim evropskim standardima, istakao je Milosavljević.

Povezana vest:  Predavanje: Šta šeruju braća Grim?

SNP je već nekoliko godina aktivni član ETK a predstojeći skup biće potvrda radu te institucije kao i značajno međunarodno priznanje u jubilarnoj godini.

Zbog obimnih radova na obnovi zgrade SNP-a, koji iz objektivnih razloga neće biti završeni do Dana pozorišta, 28. marta, Svečana akademija kao centralna tačka programa obeležavanja jubileja biće održana na jesen, rekao je Milosavljević naglasivši da će, najverovatnije, do oktobra SNP biti potpuno rekonstruisan.

On je dodao da je od direktora pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića dobio uveravanja da je obnova zgrade SNP-a najznačajnihi projekat u Vojvodini koji se finansira iz tog fonda i da će ugovoreni rokovi biti poštovani.

Povezana vest:  Vranjanci oduševljeni P(h)antomfestom

Prema planu obeležavanja jubileja SNP-a, pripremanom protekle tri godine, u sve tri umetničke celine tog teatra, Drami, Operi i Baletu, biće igrane značajne predstave, među njima i premijere, a obezbeđeno je i gostovanje predstava pozorišta iz okruženja.

Planirana je i postavka velike multimedijalne izložbe o istorijatu SNP-a, projekat koji će biti ostvaren u saradnji s pozorišnim muzejima u Beogradu i Novom Sadu, dok se, u sklopu izdavačke delatnosti, intenzivno radi na Enciklopediji SNP-a, koja bi trebalo da bude gotova 2012. godine, rekao je Milosavljević.

Povezana vest:  Promocija knjiga Isidore Bjelice u Igalu i Tivtu

Direktor Marketinga SNP-a Nenad Jovanović je istakao da je to pozorište protekle godine poslovalo uspešno ne samo u umetničkom smislu nego i prema finansijskim pokazateljima.

Za deset meseci, koliko traje pozorišna sezona, imalo je 95.000 posetilaca, što je 77 odsto popunjenosti svojih sala. Od ulaznica i komercijalnih usluga zaradilo je ukupno oko 27 miliona dinara, što je za oko četiri miliona više nego prethodne godine, rekao je Jovanović.

U proteklih pet godina poseta i zarade su u stalnom porastu, pa se SNP približava postavljenom cilju od 100.000 posetilaca po sezoni i 30 miliona dinara ostvarenog prihoda, rekao je Jovanović.