Cyril izlozba 50x70Fake boutique, Cyril Le Van – izložba u KC grad

U saradnji sa Francuskim Institutom i Ministarsvom kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru AIR programa KC Grad vam predstavlja izložbu francuskog umetnika autora ambivalentnih, vizuelno primamljivih objekata, koje ćete sigurno upamtiti i koji će vas nagnati na razmišljanje o statusnim simbolima, kao i prirodi advertajzinga.
Cyril Le Van je u nekoj vrsti postmodernističkog dijaloga sa Duchamp-om, svoje objekte naziva ready made MADE- ističući da za razliku od proslavljenog sunarodnika on svoje objekte sam pravi, te nam je tu blizi svakako Claes Oldenburg i njegovo iskustvo pop-arta u rekontekstualizaciji svakodnevnih predmeta. Ipak, razlike su evidentne, u šta će publika moći da se uveri na samom otvaranju. Pored toga Le Van će nam dozvoliti da zavirimo u procese manufakture readymade objekata, na pratećim radionicama, planiranim 10. i 11. juna. Nastali kao rezultat veze pojedinaca sa društvom, svakako polaze od kritike prirode te veze u hiperkonzumerizmu, pa je odabir predmeta prilagođen ilustraciji tog stanja, od dušeka koji simbolizuju jednu krajnost- beskućnike, do Louis Vuitton torbi koje korespondiraju drugoj krajnosti- bogatima i snobovima, a u lokalnoj varijanti uglavnom snobovima (mislim na fenomen nošenja kopija dizajnerske robe kako bi se odgovorilo na trend po svaku cenu), njegova dela dobijaju i dodatna učitavanja i simboliku. Zbog toga Le Van predstavlja odličan izbor za beogradsku publiku, željnu istovremeno angažovane i vizuelno vrlo zanimljive produkcije, koja u sebi kombinuje odveć poznate umetničke britke poteze kritike društva sa unapređenom tehnološkom izvedbom, koja je rezultat prožimanja nauke i umetnosti koje traje od XIX veka.
Cyril Le Van će u Velikoj Galeriji Kc Grada uz pomoć domačih umetnika i učesnika radionice predstaviti instalaciju pod nazivom Fake boutique.

Povezana vest:  Goran Petrović dobitnik nagrade „Vladan Desnica“ za roman „Ikonostas“

9 – 22. jun, 14 – 20h, Velika galerija Kulturnog ventra GRAD
Otvaranje izložbe ponedeljak 9. jun u 20h

Kulturni centar GRAD
Braće Krsmanović 4