Film Cudna suma 2Svetska premijera filma Čudna šuma Sabolča Tolnaija na Cinema City festivalu

Sedmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, koje se održava od 21. do 28. juna u Novom Sadu, publici će premijerno predstaviti preko 120 filmskih ostvarenja u okviru deset raznovrsnih selekcija, među kojima su i premijerne projekcije domaćih filmova i jedna ekskluzivna svetska premijera.
Među premijernim projekcijama nalazi se Čudna šuma, četvrti igrani film reditelja i scenariste Sabolča Tolnaija, autora filma Peščanik, snimljen u srpsko-mađarskoj koprodukciji. Čudna šuma će imati svetsku premijeru u sredu, 25. juna na Cinema City festivalu. Film će biti prikazan u 20h u glavnoj sali Arena Cineplexa, u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa.
Čudna šuma je drama koja nas uvlači u svet jedne mađarske familije iz Novog Sada, čiji sin beži iz centra za lečenje od narkomanije. U pokušaju da ga pronađu njegovi roditelji prolaze ličnu porodičnu dramu, ali se istovremeno suočavaju sa surovom realnošću današnjice Srbije. Saznaju da njihov sin duguje lokalnom mafijaškom bosu, zbog čega se i sakrio, i u narednim danima čine sve što mogu da bi ga pronašli…
Posle Peščanika, autor filma, Sabolč Tolnai, prema sopstvenim rečima, osetio je “potrebu za jednostavnijim načinom pripovedanja, za jednostavnijom formom, koja je ipak izrazita i na prvi pogled prepoznatljiva.“ Pojašnjava da se Čudna šuma bavi “likovima iz višenacionale, nekada svetskim tokovima okrenute sredine, u kakvoj je i sam odrastao, bivajući svedok kako je taj srednji sloj, polako stavljen na marginu. Na ljude bez ikakvog značaja i uticaja na društvo u kome žive.“
U procesu razvoja scenaria za Čudnu šumu – napisanom prema priči Minotaur, novosadske spisateljice Judite Šalgo, a koji pored Sabolča Tolnaija potpisuje i Dragan Stanković – ovaj tekst je nekoliko puta nagrađen. Osvojio je Nagradu za najbolji scenario na Sarajevo Film Festivalu, koju dodeljuje Francuski nacionalni centar za film, kao i nagradu austrijske produkcijske kuće Synchrofilm Film, Video & Audio. Za fotografiju filma zaslužan je Gergely Poharnok, za montažu Branislav Klašnja i Vuk Vukmirović, a izvršnu produkciju potpisuju Miroslav Mogorović i Diana Radosavljević. Ubedljivu glumačku ekipu čine Hermina G. Erdelyi, Robert Tilly, Nenad Jezdić, Siniša Tucić i Jovan Belobrković.
Čudna šuma je četvrti igrani film Sabolča Tolnaija, snimljen u mađarsko-srpskoj koprodukciji, kao i prethodna tri ostvarenja. Publici je najpoznatiji po svom poslednjem filmu Peščanik, zasnovanom na porodičnoj triologij Danila Kiša, a praveći paralelu sa kulturom mržnje i straha devedestih godina. Peščanik je osvojio brojne nagrade na domaćim i stranim festivalima, među kojima je i prestižni Zlatni Aleksandar za Najbolje umetničko dostignuće na 49. Filmskom festivalu u Solunu. Peščaniku su prethodili Letnji film i Licem ka zemlji, koji su takođe prikazani i nagrađeni na više stranih festivala.
Poslednjih godina, sve češće uzima ulogu producenta u filmovima autora mlađe generacije. Koproducent je višestruko nagrađivanog filma Ordinary People, reditelja Vladimira Perišića, prikazanog na Filmskom festivalu u Kanu. Sabolč Tolnai se bavi i dokumentarnim filmovima, koje je snimao za televizijske produkcije, kao što su RTV B92 i mađarske RTL Klub i Dunav televizija. Njegova svestranost, kao autora, vidljiva je i u pozorišnom rediteljskom angažmanu, kao i kroz odličan dokumentarac Dnevnik nepoznatog o čuvenom koreografu Jozefu Nađu, koji je prikazan u Avinjonu, na najvećem pozorišnom festivalu.
Ne propustite svetsku premijeru Čudne šume Sabolča Tolnaija na Cinema City festivalu u sredu, 25. juna u Arena Cineplexu u Novom Sadu!
Cinema City je podržao Amstel. Podršku festivalu su dali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Evropska unija i Austrijska razvojna agencija.

Povezana vest:  Spajk Li radi na dokumentarcu o Majklu Džeksonu