KingsSpeechFilmu Kraljev govor 12 nominacija za Oskara

 

Britanski film „Kraljev govor“ sa Kolinom Fertom u glavnoj ulozi nominovan je danas za Oskara u 12 kategorija, dok je ostvarenje braće Koen „Čovek zvani hrabrost“ dobilo 10 nominacija, saopštila je američka filmska akademija.

„Kraljev govor“ će se nadmetati između ostalog u kategorijama najbolji film, najbolji glumac u glavnoj ulozi – Kolin Fert, najbolja epizodna ženska uloga – Helena Bonam Karter i najbolja muška epizoda – Džefri Raš, javile su agencije.

Za Oskara za najbolji film u trci su, pored sage „Kraljev govor“ I vesterna „Čovek zvani hrabrost“, psihološki triler „Crni labud“, bokserska drama „The Fighter“, naučnofantastični hit „Početak“ I priča o lezbijskoj porodici „The Kids Are All Right“.

Povezana vest:  KARTE ZA "SNEŽANU I LOVCA" PUŠTENE U PRODAJU!

U istoj kategoriji kandidati su i priča o preživljavanju „127 sati“, film o osnivačima sajta Fejsbuk „Društvena mreža“, animirani film „Priča o igračkama 3D“ i kriminalistički triler „Winter’s Bone“. „Čovek zvani hrabrost“ takmičiće se za pozlaćene statuete između ostalog u kategorijama najbolji glavni glumac – Džef Bridžiz, i najbolja ženska epizoda – 14-godišnja Hejli Vilijams. Po osam nominacija dobili su „Početak“ i „Društvena mreža“.

Kandidati za Oskara za režiju su Daren Aronofski („Crni labud“), Dejvid O. Rasel („The Fighter“), Tom Huper („Kraljev govor“), Dejvid Finčer („Društvena mreža“) i braća Džoel i Itan Koen („Čovek zvani hrabrost“).

Povezana vest:  Čamac iz filma "Pijev život" na aukciji

Konkurenti Kolinu Fertu i Džefu Bridžizu u trci za Oskara za glavnu mušku ulogu su Džesi Ajzenberg („Društvena mreža“), Džejms Franko („127 sati“) i Havijer Bardem („Prelepo). Za Oskara za glavnu žensku ulogu nadmetaće se ovogodišnje dobitnice Zlatnih globusa Anet Bening („The Kids Are All Right“) i Natali Portman („Crni labud“) a konkurentkinje su im Nikol Kidman („Put u nepoznato“), Dženifer Lorens („Winter’s Bone“) i Mišel Vilijams („Blue Valentine“).

Kristijan Bejl („The Fighter“), Džon Hoks („Winter’s Bone“), Džeremi Rener („Grad lopova“), Mark Rafalo („The Kids Are All Right“) I Džefri Raš („Kraljev govor“) u trci su u kategoriji glumac u epizodnoj ulozi.

Povezana vest:  Novi film o Bondu najuspešniji bioskopski hit u Britaniji

Nominacije za žensku epizodu pripale su Hejli Vilijams („Čovek zvani hrabrost“), Heleni Bonam Karter („Kraljev govor“), Džeki Viver („Animal Kingdom“) i dvema glumicama u filmu „The Figher“ – Melisi Leo i Ejmi Adams.

Za Oskara za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja nadmetaće se „Prelepo“ iz Meksika, grčki film „Dogtooth“, „Incendies“ iz Kanade, alžirski film „Hors-la-loi“ i ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa – danski film „In A Better World“.

Dodela Oskara, 83. po redu, zakazana je za 27. februar u Kodak teatru u Holivudu. Voditelji svečanosti biće glumica En Hatavej i njen kolega Džejms Franko.