Tivila_ros_Stefan Djordjevic_ Marko TodorovicFilm „Tilva Roš“ premijerno sutra u Boru

 

Igrani film „Tilva Roš“ autora Nikole Ležaića biće premijerno prikazan sutra u Boru, gde je i sniman, a 1. februara u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji posle novinarske projekcije u bioskopu Tuckwood.

Debitantski dugometražni film reditelja i scenariste Ležaića već je postigao veliki uspeh na međunarodnoj sceni. Tokom 2010. godine učestvovao je na 17 festivala i osvojio 11 nagrada, među kojima pet glavnih (za najbolji film) u Sarajevu i na festivalima u Rusiji, Holandiji, Portugaliji i Francuskoj.

„Tilva Roš“ je uzbudljiva priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi, svež, duhovit i blago melanholičan film u žanru tinejdž drame, ocenila je inostrana kritika, a sada su se u to uverili i srpski novinari i kritičari.

Glavni kvaliteti ovog filma, u kojem igraju naturščici, jesu originalnost i autentičnost.

Reditelj je izjavio da je inspiraciju dobio pre četiri godine kada je video jednočasovni amaterski „jackaš“ film. Snimili su ga tinejdžeri iz Ležaićevog rodnog Bora – skejteri Stefan Đorđević i Marko Todorović.

Povezana vest:  Uskoro nastavak filma "Blizanci"?

Njih dvojica igraju glavne muške uloge, pod svojim imenima, u filmu „Tilva Roš“, a glavni ženski lik Dunja Kovačević. U igrani film su uključeni i amaterski snimci bizarnog sadržaja iz Đorđevićevog i Todorovićevog filma „Crap – Pain is empty“.

Glavni likovi su Toda i Stefan, najbolji drugovi, skejteri koji provode leto po završetku srednje škole u svom malom rudarskom gradu snimajući „jackaš“ klipove. Vreme provode sa Dunjom, drugaricom koja živi u Francuskoj, ali svakog leta dolazi u Bor da bude sa starim društvom.

Toda i Stefan ulaze u prećutno nadmetanje za njenu pažnju snimajući sve luđe video klipove, te se razvija čudan odnos istovremenog prijateljstva i takmičenja.

Povezana vest:  Učestvujte u akciji u susret filmu “MOJA NAZOVI ŽENA” i osvojite karte za premijeru!

Ležaić je izjavio da nije bilo dileme oko toga da angažuje naturščike jer je želeo da sačuva energiju njihove priče.

-Ovaj film ne bi imao nikakvog smisla bez njih, nisam želeo profesionalne glumce, već da pokažem ljude koji stvarno nešto rade u svom životu – rekao je on.

Ležaić je dodao da je napisao samo okvirni scenario, a zatim ga prilagođavao na snimanju, tokom sve boljeg upoznavanja i druženja sa Todom i Stefanom.

Đorđević je kazao da mu je film „super“, osim izbora muzike, za koji smatra da je sladunjav, dok bi on voleo žešći zvuk. Todorović je dodao da ih je reditelj dobro razumeo, da film ima pravu energiju, ali da on u životu nije toliko mračan kao lik koji igra.

Povezana vest:  Održana promocija izdavaštva Filmskog centra Srbije na Trećem somborskom filmskom festivalu

U drugom planu priče je grad Bor u vreme demonstracija ljudi koji su ostali bez posla u doba tranzicije i privatizacije. Ležaić je izjavio da je to samo pozadina i da nije hteo da ulazi u politiku, jer to filmskim junacima nije interesantno, kao što nije bilo ni njemu kada je imao 18 godina.

Naslov filma znači crveno brdo (na vlaškom), a to je ime lokaliteta gde je započela rudarska istorija Bora.

Specifični pejsaži napuštenih rudarskih kopova odlično su predstavljeni zahvaljujući direktoru fotografije Milošu Jaćimoviću.

Ležaić je bio i montažer i koproducent, uz Minu Đukić i Uroša Tomića, a projekat je realizovan za oko 400.000 evra.

Producent je kuća „Kiselo dete“, koju je osnovalo nekoliko mladih srpskih filmskih autora, okupljenih oko zajedničkog cilja – pravljenje nezavisnih igranih i dokumentarnih filmova sa stavom.