Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo filmove koji koji tematizuju istorisjka dešavanja:

Zemlja
Režija: Marko Šipka
Srbija, Bosna i Hercegovina, 2021, 80’
Selekcija: Srpski takmičarski program

Poslednji stanovnici napuštenog planinskog sela u Krajini se vraćaju da umru na svojoj zemlji i susretnu duhove svojih predaka koji slobodno lutaju planinom. Dok posećuju ruševine nekadašnjih domova, prisećaju se svog detinjstva i prošlog, izgubljenog vremena. Ta sećanja, ispričana u formi bajke, postaju istorija nikad završenog rata.

Povezana vest:  U konkurenciji niškog festivala za nagrade 13 filmova

Bela
Grčka, 2020, 25’
Režija: Thelyia Petraki
Selekcija: Naslovna strana

Grčka, 1986-1987, neposredno pre pada Berlinskog zida, na kraju Hladnog rata, pred Antijinim očima zemlja se menja, svet se menja, a čini se da se zajedno sa njima menja i Hristos. Bela je priča o trenutku jedne epohe, ponovo stvorenom kao u nekakvom grozničavom snu gde se imaginacija i činjenice savršeno prepliću, stvarajući upečatljivo i emotivno filmsko delo.

Obična zemlja
Poljska, 2020, 51’
Režija: Tomasz Wolski
Selekcija: Naslovna strana

Snimali su skrivajući se u restoranima, na ulicama, u prodavnicama. Beležili su ilegalnu preprodaju goriva, sastanke ljubavnika po hotelima… “Obična zemlja” je bazirana na filmovima i video trakama koje su snimali službenici poljskih komunističkih bezbednosnih službi između 60-tih i 80-tih godina prošlog veka.

Povezana vest:  Zaljubite se uz "Bez obaveza", film od 10. februara u bioskopima

Iz sadašnjosti
Nemačka, Rusija, Francuska, Belgija, 1995, 96’
Režija: Andrei Ujică
Selekcija: Meteori

Čovekovo mesto u univerzumu nikada nije razmatrano baš onako kako je u ovom jedinstvenom filmu. Zabeleženi snimci kosmonauta Sergeja Krikaleva tokom višemesečnog boravka u svemiru u kontrastu su sa slikama raspada Sovjetskog Saveza od 1991. do 1992. Dok je Krikalev bio daleko od Zemlje, na svemirskoj stanici Mir, imperija koja ga je poslala u svemir prestala je da postoji, njegov rodni grad Lenjingrad ponovo je postao Sankt Petersburg, a priroda odnosa na globalnom nivou je doživela velike promene.

Povezana vest:  Druženje ekipe filma "Montevideo, vidimo se!" sa posetiocima bioskopa u Beogradu

Ski
2021, 75’
Režija: Manque La Banca
Selekcija: Međunarodni takmičarski program, Vatromet

Kroz oči Migela, operatora žičare iz Bariločea, otkrivamo prikriveno društveno nasilje koje se odvija u najvećem skijaškom centru u Latinskoj Americi.
Na vrhuncu turističke sezone u gradu Bariločeu, ispod mirnog blaženstva počinje da izbija niz podzemnih mitova i legendi. Kroz spore tektonske poremećaje izranjaju misteriozni događaji, prikrivena represija starosedelaca grada, eksploatacija njihove zemlje i smrtonosni uslovi u kojima žive poslednjih petsto godina, postaju najednom očigledni. Sve što je ostalo neizrečeno ključa kao lava, ali ne kroz tradicionalno zvučno okruženje već kroz moćnu tehno muziku, koja prodorno pulsira kroz ceo film.