Montevideo-Bog-te-video_plakatNominacije za nagradu Fipresci Srbija

 

Bord domaćeg udruženja filmskih novinara i kritičara – Fipresci Srbija, proglasio je nominacije za tradicionalne godišnje filmske nagrade koje vrednuju domaću kinematografiju.

Za priznanje „film godine“ konkurišu „Beli, beli svet“ u režiji Olega Novkovića, „Besa“ Srđana Karanovića, „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića, „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića, „Srpski film“ Srđana Spasojevića i „Šišanje“ Stevana Filipovića.

U toku je glasanje članova Fipresci Srbija, a svečana ceremonija i dodela nagrada zakazana je za 3. februar u Muzeju kinoteke.

Povezana vest:  Marvel studio snima film "Guardians of the galaxy"

U kategoriji najbolja režija nominovani su autori pomenutih šest filmova, a na listi su i scenaristi tih ostvarenja – Srđan Dragojević i Ranko Božić (Montevideo), Karanović, Koljević, Milena Marković i Novković, Aleksandar Radivojević i Spasojević, kao i Filipović i Dimitrije Vojnov.

Za glumačku nagradu nadmeću se Miloš Biković, Nebojša Glogovac, Predrag Miki Manojlović, Nikola Rakočević, Srđan Todorović i Uliks Fehmiu, a u ženskoj konkurenciji su Anica Dobra, Nina Janković, Danina Jeftić, Bojana Novaković, Jasna Đuričić i Hana Selimović.

Povezana vest:  Snimanje Hobita od marta, potvrdio Piter Džekson

U kategoriji montaže nominovani su Nataša Vranješ, Marko Glušac, Lazar Predojev, Darko Simić, Branka Čeperac i Mateja Rackov, a u kategoriji direktora fotografije Goran Volarević, Nemanja Jovanov, Mihajlo Savić, Slobodan Trninić i Miladin Čolaković.

Za nagradu za scenografiju na listi su Goran Joksimović, Nenad Marković, Radoslav Mihajlović, Zoran Petrov, Lana Prolić i Nemanja Petrović.

U kategoriji filmske muzike konkurišu Đorđe Balašević („Kao rani mraz“), Skaj Vikler, Boris Kovač, grupa „Magnifico“ i Zoran Simjanović.

Povezana vest:  Priča o Džeju Ramadanovskom stiže u bioskope: Objavljen trejler za film „Nedelja“

Fipresci Srbija redovno proglašava i „strani film godine“. Nominovani su „Grad lopova“ Bena Afleka, „Društvena mreža“ Dejvida Finčera, „Ujak Bunmi“ Apićatponga Verasethakula, „Zatvoreno ostrvo“ Martina Skorsezea, „Pisac iz senke“ Romana Polanskog i „Početak“ Kristofera Nolana.