MOFF – Mostar film festival (festival u čijem je fokusu filmska gluma), petnaesti po redu,  ove godine u Takmičarskom delu programa donosi deset filmskih ostvarenja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine u saradnji s Francuskom. Festival će u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača 28. oktobra u 18 sati otvoriti film „Nebesa“, Srđana Dragojevića.

U istom programu su i srpski dugometražni igrani filmovi: Lihvar Nemanje Ćeranića, Pucnji u Marseju Gordana Matića, Jedini izlaz Darka Nikolića i Vikend sa ćaletom Miroslava Momčilovića.

U konkurenciji su i dve srpske manjinske koprodukcije – Zastoj Vinka Moderndorfera i Plavi cvijet Zrinka Ogreste, kao i film Po tamburi Stanislava Tomića, nastao u koprodukciji Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Nagrađene glumce za najbolje glavne i sporedne uloge čeka tradicionalno „Stablo ljubavi”, a u čije ruke će otići odlučiće Dejan Dabić, filmski kritičar, Branka Bešević Gajić, filmska i televizijska rediteljka, Anila Gajević, direktorica kasting agencije „Zona“, i Nedžad Ibrahimović, književnik, književni i filmski kritičar, scenarista i autor dokumentarnih filmova.

Povezana vest:  Predstojeći 48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

Članica žirija Branka Bešević Gajić imaće na Filozofskom fakultetu SUM bosanskohercegovačku premijeru svoga filma pod nazivom „Odluka“. Reč je o interaktivnoj psihološkoj drami o partnerskom nasilju koja ukazuje na važne probleme u našem društvu. Ovaj film će biti van takmičarske konkurencije, s obzirom na to da je rediteljka članica žirija.

U sklopu i ovogodišnjeg, 15. Mostar Film Festival-a biće predstavljen i program dokumentarnih ostvarenja. Odabrano ih je ukupno  šest. Filmovi će biti prikazani u petak, 29. oktobra, i ponedeljak, 1. novembra, u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ulaz na projekcije dokumentarnih filmova slobodan je za sve zaintersovane.

Povezana vest:  Najgledaniji filmovi u britanskim bioskopima

Od ukupno šest dokumentarnih filmova, biće predstavljena i  dva filma koja su bila festivala „Dok ‘n’ ritam“ u Beogradu. Reč je o filmovima Muškatle, cveće Vojvodine i Viktorija, 15.

Muškatle, cveće Vojvodine film je snimljen u saradnji Srbije i  Mađarske, a režirao ga je Čongor Sazo. Tema filma je kulturološki fenomen muzikeMuškatla, koji je procvetao 1986. godine i bio neprekinut do 1991. godine, a poreklom je iz Vojvodine. Arhivski snimci i sećanja muzičara, profesionalaca i ljubitelja žanra otkrivaju kako se mađarski zabavni stil narodne muzike transformsao u oblik muškatla i, uprkos kulturnom otporu, zašto je taj trend toliko popularan i danas.

Viktorija, 15 je srpski film nastao u režiji Mine Petrović. Govori o petnaestogodišnjoj Viktoriji, bubnjarki iz malog grada Smedereva. Njena strast prema muzici podstaknuta je kroz Rock Camp for Girls 2017. godine, a u leto 2019. kamp ima veliko iznenađenje – međunarodnu saradnju. Nakon svega toga, vraća se u Smederevo, zbog čega je pomalo slomljena. No, sećanja na njeno iskustvo na Islandu motivišu je da nastavi da svira bubanj, zajedno sa školskim aktivnostima.

Povezana vest:  Film Underworld: Awakening uverljivo na prvom mestu

Tu su i Spomenici hrvatskih kipara na tlu Srbije, sprski film Stipe Ercegovića. Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević, osnovana pre 13 godina, delom svojih projekata nastoji da ukaže na kulturne veze između hrvatskog i srpskog naroda. Udruženje „Tin Ujević” radi i na monografiji o građevinama koje su u Beogradu realizovali arhitekti iz Hrvatske, a od ranije i na leksikonu znamenitih Hrvata koji su živeli i stvarali u glavnom gradu Srbije. Narator u filmu je poznati glumac Frano Lasić.

Foto: Promo