U sredu 27. oktobra, u Klubu Dvorište u Pančevu, održana je konferencija za medije povodom najave nove sezone Bitef teatra i prve premijere u sezoni, predstave plesnog pozorišta Sofia, renomiranog nemačkog koreografa Feliksa Landerera.

Na početku konferencije, direktor Bitefa Miloš Latinović je poželeo dobrodošlicu novinarima i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Bitef teatar, u proteklom periodu, svojim projektima uspeo da pridobije naklonost stručne javnosti, ali i pozorišne publike, što potvrđuju nagrade publike na pozorišnim festivalima.   

Povezana vest:  FINALE ČETVRTE SEZONE DIREKTNIH PRENOSA OPERE U BIOSKOPU CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER: „Roberto Devero" i „Elektra" uživo iz Metropolitena

Dramaturg Bitefa Filip Vujošević je najavio sezonu 2021/22. koja će se odvijati pod sloganom Na ivici – drugi deo i baviti pojmovima transhumanizma I posthumanizma, što su bile i glavne teme nedavno završenog Bitef festivala.  U okviru sezone će se, pored Landererove, održati i premijere predstava Adresa svemir – nekoliko poruka u režiji Anje Suše, Aparati u režiji Nikole Isakovića i Prada u režiji Sanje Mitrović.                   

Povezana vest:  Istorijski roman o egzotičnom Marokanskom kraljevstvu

Jelena Kajgo je, ispred Bitef dens kompanije, govorila o nedavnim velikim uspesima ove kompanije i značaju rada sa vodećim svetskim koreografima kao što je Feliks Landerer.   

Feliks Landerer je upoznao medije sa temom svoje predstave koja se bavi veštačkom inteligencijom i ispituje mogućnost da svi u budućnosti budemo zamenjeni mašinama. On je, poredeći iskustvo rada u Beogradu sa iskustvom rada u drugim zemljama (Nemačka, Brazil, S.A.D.) konstatovao da plesači u Srbiji rade u neuporedivo težim okolnostima, pa je njegovo iznenađenje njihovom neverovatnom posvećenošću i profesionalnošću utoliko i veće.

Povezana vest:  Izložba NELI RUŽIĆ • Timescape / Vremenski pejzaž

Premijera predstave je zakazana za 7. novembar ove godine u Bitef teatru, sa početkom u 20 časova.

Foto: Klub Dvorište Lidija Antonić