ralph_finesBERLINALE 2011

Filmovi Fajnsa i Vendersa na Berlinalu

 

Na filmskom festivalu u Berlinu koji će trajati od 10. do 20. februara, biće između ostalog prikazani rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa „Koriolan“ i film o plesu koji je Vim Venders snimio u 3D tehnici. Organizatori Berlinala saopštili su danas naslove 22 najznačajnija filma koja su uvrštena u program te filmske smotre tokom koje će biti prikazano gotovo 400 ostvarenja.

Za najznačajniju nagradu festivala – Zlatni medved – takmičiće se 16 ostvarenja, među kojima je nova verzija Šekspirove tragedije „Koriolan“ koju je Fajns snimio u Srbiji. U glumačkoj postavi „Koriolana“ su, pored Fajnsa, Džerard Batler, Vanesa Redgrejv, Brajan Koks, Džejms Nezbit, Dragan Mićanović, Slavko Štimac, Svetislav Bule Goncić i Slobodan Ninković.

Povezana vest:  Nova programska celina FEST-a - Evropa u Evropi

Na Berlinalu će prvi put biti prikazana dva filma snimljena u 3D tehnici – „Tales of the Night“ francuskog reditelja Mišela Osloa i Vendersov film „Pina“ o pokojnoj nemačkoj koreografkinji Pini Bauš.

Publika će moći da pogleda i film braće Džoela i Itana Koena „Čovek zvani hrabrost“ koji je nominovan za Oskara u 10 kategorija. Među filmovima američke produkcije koji će biti prikazani na festivalu su triler Dž. S. Čandora „Margin Call“ u kojem igraju Kevin Spejsi i Demi Mur i film „The Future“ glumice i rediteljke Mirande Džulaj.

Povezana vest:  Tarzan u bioskopima od 17.aprila

U takmičarskoj konkurenciji je i iranski reditelj Asgar Farhadi, koji je pre dve godine u Berlinu nagrađen Srebrnim medvedom za režiju. Film sa kojim je ove godine u trci za Zlatnog medveda je „Nader and Simin, A Separation“.

Među članovima žirija koji će predvoditi glumica Izabela Roselini, je i iranski reditelj Džafar Panahi koji je u Iranu osuđen na šest godina zatvora. Sineasti je zabranjeno da narednih 20 godina napušta Iran kao i da snima i piše scenarije.

Povezana vest:  Vanzemaljska rasa Buv u animiranoj komediji „Kod kuće 3D" sleće u bioskope 26. marta

Tokom smotre biće prikazano nekoliko Panahijevih filmova. Direktor festivala Diter Koslik izrazio je danas nadu da će Panahiju ipak biti dozvoljeno da dođe na Berlinale.