inception_plakatFilmu Početak četiri nagrade za vizuelne efekte

 

Naučnofantastični film „Početak“ u režiji Kristofera Nolana dobio je četiri nagrade koje dodeljuje Društvo za vizuelne efekte (VES), preneo je danas Holivud riporter. „Početak“, u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo Dikaprio, zasenio je konkurente u kategoriji dugometražnih filmova koji obiluju vizuelnim efektima.

Animirani film „Kako da dresirate svog zmaja“ nagrađen je u tri kategorije na svečanosti održanoj u utorak uveče u Los Anđelesu. Među nagrađenima su i ostvarenja „Hari Poter i relikvije smrti“ i „Drugi život“ u režiji Klinta Istvuda.

Povezana vest:  Film po memoarima Ričarda Bransona

Kristofer Nolan je dobio novoustanovljenu nagradu VES-a za vizionarstvo, dok je producent Rej Harihauzen dobio priznanje za celokupno stvaralaštvo. Nagrade Društva za vizuelne efekte važe za prilično pouzdanog pokazatelja za Oskara u toj kategoriji. Otkako su 2002. Ustanovljene nagrade VES-a, dobitnik tog priznanja u glavnoj kategoriji samo dva puta nije potom dobio i Oskara.

Povezana vest:  Fasbender kao rok zvezda u filmu "Frank"

To je bio slučaj sa filmom „Hari Poter i zatvorenik iz Azkabana“ koji je 2005. dobio nagradu VES-a ali je Oskar pripao „Spajdermenu 2“, i s ostvarenjem „Transformersi“ koji je 2008. dobio nagradu VES-a dok je Oskar dodeljen filmu „Zlatni kompas“.

VES okuplja više od 2.000 članova iz 20 zemalja sveta i zastupa profesionalce koji se bave vizuelnim efektima – od umetnika, tehničara, majstora za makete, do čelnika studija, predstavnika za javnost i producenata.

Povezana vest:  "Hobit" od 13. decembra u srpskim bioskopima