Nakon održane sinoćne premijere, ostvarenje „Jazavac pred sudom“ australijskog reditelja Marka Vindona, a sa domaćom glumačkom postavom na čelu sa Danielom Kovačevićem od danas će biti na redovnom biokopskom repertoaru.
U jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom, David Štrbac tuži jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza. Adaptirano iz pripovetke Petra Kočića.

„Početna ideja je bila da mi to snimamo, pa makar ga objavili na Jutjubu. Međutim, sve kockice su se složile. Uradili smo jednu fantastičnu stvar, a to je da smo imali duge pripreme, toliko smo ga dugo pripremali, da smo praktično imali gotov film pre snimanja i onda smo ga snimili za dva dana. Priča je prilagođena filmskom jeziku, promena u odnosu na originalnu priču Petra Kočića je što umesto jednog sudije, ovde imamo tri sudije i to žene“, objašnjava Daniel Kovačević alijas David Štrbac.

O Marku Vindonu i njegovom boravku i radu u Srbiji,  Daniel je rekao: „On je priču Davida Štrpca povezao sa Asanžom, pronašao joj je primenu svuda“.

Povezana vest:  Animirani 3D film "Hrabra Merida" uskoro u Beogradu

Glumica Vanja Nenadić (TV serije „Tajna vinove loze“, „Biser Bojane“) navela je da joj se dopala ideja reditelja da muškog sudiju iz originalnog dela u filmu ožive čak tri žene sudije, jer je prema njoj to ilustracija ženske moći danas.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images