Tokom prvih devet dana jula u prestižnom češkom odmaralištu Karlovi Vari odvijaće se novo, 56. izdanje filmskog festivala A kategorije, a deo novopokrenutog takmičarskog programa Proxima biće i srpski dugometražni dokumentarni film „Još jedno proleće“ (Another Spring) Mladena Kovačevića. Reč je o svetskoj premijeri našeg filma, čiji nastanak je podržao Filmski centar Srbije, i novom velikom uspehu za našu kinematografiju.

„Još jedno proleće“ u fokusu ima epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Prema sinopsisu filma: od bazara u Iraku, smrtonosni virus neprimećeno je unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih i dalje neometano uvećavao. Kako je moguće da najveća posleratna epidemija najsmrtonosnije bolesti u ljudskoj istoriji pogodi baš Jugoslaviju? Bolesti koja je samo u 20. veku odnela 500 miliona ljudi. I dan danas, variola vera, ili velike boginje, jedini je smrtonosni virus koji je čovek uspeo da iskoreni, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. U desetogodišnjoj borbi sa variolom koja je ujedinila čitav svet, jugoslovenska epidemija 1972. godine, kao poslednja epidemija variole vere u Evropi, zapamćena je kao jedna od najinspirativnijih i najuzbudljivijih priča.

Povezana vest:  Izabran međunarodni žiri takmičarskog programa FEST-a

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj , direkor fotografije je Stefan Đorđević, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba a producentkinja Iva Plemić Divjak. Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni korpoducenti filma su Radio-televizija Srbije i Cinnamon Production. Koproducent je i Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije film je podržao i Doha Film Institute.

Povezana vest:  Automobil Džejmsa Bonda ide na prodaju

Projekat ovog srpskog dokumentarnog filma u aprilu prošle godine osvojio je nagradu u sklopu programa „VdR–Industry 2021“, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma Visions du Réel (VdR) u Nionu, u Švajcarskoj.

Foto: Još jedno proleće, stilovi iz filma