Dodela nagrada “Prva zvezdica” sa prvog izdanja Festivala dečijih glumačkih ostvarenja u filmovima i TV serijama – FEDEG, održana je večeras u Malom pozorištu Duško Radović u Beogradu.

Stručna komisija radila je u sledećem sastavu – TV producent i prof. Feti Dautović, TV kritičarka Meri Bilić, glumica Sonja Damjanović i novinar Nenad Milenković, ujedno osnivač ovog festivala, kao i manifestacije “FEDIS” za igrane TV serije i TV filmove.

Oni su izdvojili šestoro dece glumaca koji su napravili prve glumačke korake u filmovima i TV serijma u proteklom periodu, uglavnom za vreme pandemije.

Nagrade su primila deca glumci, koja su ostvarila veoma zapažene, teške, uverljive i zrele uloge prvi put na malom i velikom ekranu: Biljana Čekić za ratni film i uskoro mini seriju “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića, Maša Jovičić za porodičnu seriju “Tate” (Prva TV), Lena Lazović za film “Realna priča” i seriju po tom filmu “Mama i tata se igraju rata” (RTS 1) u režiji glumca Gordana Kičića, Anastasija Ðurović za horor seriju “Crna svadba” (Superstar TV, RTS 1) reditelja Nemanje Ćipranića.

Povezana vest:  Tim Burton snima „Uspavanu lepoticu“

Nagradu “Prva zvezdica” su osvojili još i – Klara Hrvanović za omladinski hit film “Leto kad sam naučila da letim” prema istoimenom romanu Jasminke Petrović u režiji Radivoja Raše Andrića (više od 200 000 gledalaca u bioskopima Srbije i regiona), i dečak Vasa Vraneš za film i kasnije mini seriju “Vikend sa ćaletom” (Nova S) prema scenariju i režiji Miroslava Momčilovića.

Povezana vest:  Otvoren filmski festival Trajbeka

Osnivač festivala “FEDEG” Nenad Milenković tim povodom je naveo da su najznačajniji glumci jugoslovenske i srpske kulturne scene počeli karijeru kao deca, od Slavka Štimca, Svetislava Buleta Goncića, Dragana Bjelogrlića, preko Nikole Koje, Bojane Maljević, Nikole Ðurlička, sve do Miloša Bikovića i mnogih drugih.

“Do sada nije postojala manifestacija koja će afirmisati i podržati decu koja počinju svoju glumačku karijeru. Prva ideja je da napravimo “FEDIS kids”, ali smo ipak zaključili da bi to bilo nepravedno prema deci glumcima iz filmova i odlučili smo se za ovu formu. Nadam se da će im nagrada “Prva zvezdica” biti srećna i da će svi napraviti velike glumačke karijere”, izjavio je Milenković.

Povezana vest:  Dženifer Garner: Sve bih uradila za Ben Afleka!

Festival FEDEG podržali su Ministarstvo kulture i informisanja RS i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Foto: M.K./ATA Images