Među 24 odabrana projekta (uključujući projekte dva dokumentarna i dva animirina filma) drugog ovogodišnjeg zasedanja panevropskog koprodukcionog fonda „Eurimages“ je i srpski dugometražni igrani film „Lančana reakcija“ u režiji Dragana Bjelogrlića. Ovaj projekat nastaje kao koprodukcija Srbije, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore, uz podršku Filmskog centra Srbije. Pomenuti projekat izborio je podršku „Eurimagesa“ u iznosu od 350.000 evra.

Scenario za „Lančanu rekaciju“ napisali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić, po motivima romana „Slučaj Vinča“ Gorana Milašinovića. Radnja filma je smeštena u vreme „hladnog rata“ i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem. Glavna linija priče prati akcident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu „Vinča“, nadomak Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali, koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživača bude izloženo veoma visokim dozama zračenja. Film je nadahnut istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih momenata u modernoj medicini – prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima.

Povezana vest:  Opasno gledati novi nastavak filma Sumrak

Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine: izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica… U filmu „Lančana reakcija“ glume istaknuti francuski glumci Aleksis Manenti (dobitnik nagrade „Cezar“ za film „Jadnici“), Žeremi Laert i Olivije Bartelemi, dok srpski deo ekipe predvode Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković. 

Povezana vest:  Akcija povodom filma VODA ZA SLONOVE počinje 11. aprila: PROČITAJTE KNJIGU - UŽIVAJTE U FILMU

Filmski centar Srbije je u junu 2016. podržao projekat filma „Lančana reakcija“ (tada pod nazivom „Čuvari formule“) na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, i to sa iznosom od 50 miliona dinara. Film produciraju „Cobra film“ i „United Media“, a koproducenti su „Perfo Production“ (Slovenija), „Bitter Frames Production“ (Crna Gora) i „Skopje Film Studio“ (Severna Makedonja). Nakon Beograda, snimanje je nastavljeno u Sloveniji a zatim će ekipa raditi u Francuskoj. Premijera „Lančane reakcije“ očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

Povezana vest:  STIGAO TIZER TREJLER FILMA "STAR WARS - BUĐENJE SILE"

Foto: Aleksandar Levajković