studentski_film_2011

Festival studentskog filma od 17. do 20. marta

Dvanaesti  festival studentskog filma održaće se od 17. do 20. marta u  Muzeju Jugoslovenske kinoteke,  Domu omladine i Ustanovi kulture „Parobrod”.  Na konkurs je pristiglo 197 filmova sa dramskih akademija iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne, Slovačke, Češke, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Turske, Grčke, Španije, Kanade, Izraela, Ekvadora, Tajvana i SAD. Najveći odziv bio je iz Nemačke i Španije. Selekciju filmova izvršiće reditelj Vladimir Paskaljević. Koncept ovogodišnjeg međunarodnog festivala nosi naziv „reACTION” i zasnovan je na odnosu akcije i reakcije. U žiriju festivala biće reditelji Nikola Ležajić i Srđan Koljević i glumac Nebojša Milovanović.

Povezana vest:  Na 18. Sinemaniji u Beogradu i Novom Sadu 16 premijera

Festival studentskog filma je prvi međunarodni festival studentskog filma u Srbiji. Studenti produkcije su ga osnovali 1999. godine u Beogradu, pa tako i danas organizacionu strukturu čine isključivo studenti. Ovo je prvenstveno kulturna manifestacija koja publici predstavlja igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne kratkometražne filmove mladih autora iz celog sveta, omogućava uvid u različite pristupe filmu i okuplja studente svetskih filmskih škola na jednom mestu. Festival studentskog filma neguje i tradiciju pozivanja renomiranih profesora i profesionalaca iz oblasti filmske pedagogije, estetike i režije. Tokom proteklih 11 godina prikazano je više od 2.000 filmova iz 50 zemalja. Već 2001. ova filmska smotra uvrštena je u grupu studentskih festivala koje preporučuje CILECT (međunarodno udruženje najznačajnijih filmskih škola), a zahvaljujući njemu i Fakultet dramskih umetnosti je, nakon dugogodišnje pauze, iste godine obnovio članstvo u ovoj asocijaciji.

Povezana vest:  Džulija Roberts i Meril Strip zajedno na filmu

Partner koji je doprineo održavanju ovogodišnjeg festivala i prihvatio „reAKCIJU” mladih filmskih stvaralaca jeste Kancelarija za mlade Starog grada. Opština Stari grad i Ministarstvo kulture takođe su prepoznali značaj ove manifestacije, dok je generalni sponzor Doncafe Instant omogućio i ove godine da se FSF održi na nivou koji zahteva jedna međunarodna manifestacija