covek_zvani_hrabrost_1

Čovek zvani hrabrost na 39. FEST-u

Na ovogodišnjem FEST-u publika će imati priliku da vidi i novi film braće Koen Čovek zvani hrabrost (TRUE GRIT), koji jedan od filmova sa najvećim brojem nominacija u trci za ovogodišnjeg Oskara.

Čovek zvani hrabrost je mitska vestern avantura, priča o osveti i odvažnosti, koja nam dolazi od oskarovaca Itana i Džoela Koena. Film je napravljen po knjizi Čarlsa Potisa True Grit, za koju braća Koen kažu da je, i pored toga što su čitali i njegova druga dela, ova bila specijalno inspirativna za pravljenje filma zbog svoje sirove lepote, humora i jake naracije.

Priča se dešava u 1870-tim pred američki građanski rat. Roman je pravi vestern, žanr koji su braća Koen hteli po prvi put da iskuse. Iako su neki želeli da stave Nema zemlje za starce u tu kategoriju, Džoel i Itan ističu da je taj film savremeni triler.

Povezana vest:  Poetski recital „Branko Miljković: Pohvala svetu“ reditelja Slobodana Šijana na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije

TRUE_GRIT_POSTERPo knjizi True Grit već je 1969. snimljen film u kome glumi Džon Vejn. Džef Bridžis koji glumi Rubena Džeja „Pevca“ Kokburna, „čoveka zvanog hrabrost“  kaže da, kad su mu braća Koen prvi put pomenuli da bi radili film Čovek zvani hrabrost on se pitao zar taj film već ne postoji i zašto bi ga opet snimali? Međutim, odgovorili su mu da ne prave rimejk filma, već prave novu verziju filma po knjizi Čarlsa Potisa. „Pročitao sam knjigu i odmah shvatio o čemu su pričali. To je bila odlična priča za Koene da je pretvore u film. I kako oni do sada nisu napravili pravu vestern avanturu, ovo će biti veliko iznenađenje“ , kaže Bridžis.

Povezana vest:  Izložba stripa X-MEN: PRVA KLASA škole stripa “Đorđe Lobačev“ sa prijateljima

“Priča je ispričana iz ugla jedne 14-godišnjakinje pune samopouzdanja, i to je verovatno razlog zbog koga je knjiga toliko čudna i zanavna”, kaže Itan. “Devojčica Meti Ros, rešena je da istera pravdu u vezi sa smrću njenog oca. Priča je u tom čudnom žanru „avantura mlade osobe““, dodaje Džoel.

Odličnu glumačku ekipu predvode Džef Bridžis i Met Dejmon, a kao nova nada pojavljuje se Hali Stejnfild u ulozi devojčice Meti Ros.

Met Dejmon o knjizi i filmu kaže: „Nikada pre nisam čitao ovu knjigu dok mi Itan i Džoel nisu dali. Ovo je jedan fantastičan američki roman koji zaslužuje da bude priznat, a njihova adaptacija je jednostavno bila veličanstvena.“

Četrnaestogodišnja devojčica Meti Ros (Stajnfild) stiže u Fort Smit kao jedina predstavnica svoje porodice, u potrazi za kukavicom Tomom Čejnijem (Brolin), za koga se veruje da je ubio njenog oca za dva zlatnika, pre nego što je pobegao na indijansku teritoriju. Meti se zavetovala da pronađe Čejnija i privede ga pravdi i angažuje čoveka za koga se priča da je najsuroviji šerif u Americi: Rustera Kokburna (Bridžis), pijanca koji je lak na obaraču. Posle početnog nećkanja, Kokburn pristaje da krene u poteru. Međutim, Čejnija već juri teksaški rendžer Labef (Dejmon), koji isto želi da ga se dočepa jer je u Teksasu za njim raspisana poternica i nagrada. Kokburn i Labef se sudaraju u poteri za beguncem: obojica su svojeglavi i tvrdoglavi i vode se sopstvenim moralnim kodeksom. Obračun je neizbežan…

Povezana vest:  Ratovi zvezda VII: od igračaka pet milijardi dolara