U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, američkom reditelju i scenaristu Paulu Josephu Schraderu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Schraderu će biti uručeno 13. avgusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslediti specijalna projekcija filma KOCKAR, sa Oscarom Isaacom i Tiffany Haddish u glavnim ulogama.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“. Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, TAKSIST, osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, BLUE COLLAR, režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao HARDCORE, AMERIČKI ŽIGOLO, LJUDI MAČKE, MISHIMA i GRAD ZLOČINA.

Povezana vest:  Priča o fudbalskom treneru Zoranu i afričkim tigrovima

Schrader je 2019. godine nominovan za Oscara® za najbolji originalni scenario za film PRVI REFORMIRANI, koji je i režirao. KOCKAR, film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Schrader će na 28. Sarajevo Film Festivalu održati Masterclass 13. avgusta u 11 sati, čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji program Talents Sarajevo. Razgovor će moderirati selektorica i rediteljica Bianca Lucas.

Povezana vest:  U Beču se snimaju scene za film Nemoguća misija 5

28. Sarajevo Film Festival biće održan od 12. do 19. avgusta 2022. godine.

Foto: Franck Ferville