Poznati po svom dekoru, ambijentu i impresivnim pričama širom Evrope nalaze se kafići koji s pravom zaslužuju epitet najlepših. Da li postoji bolje mesto za ispijanje kafe ili uživanja u lokalnom delikatesu od kafeterije pune istorije i tradicije?

Najstariji kafići na evropskom kontinentu predstavljaju pravo ogledalo šarma i kulture. Neke od njih redovno su posećivali poznati književnici i umetnici, u nekima su nastala čuvena remek-dela. Dok su pojedini lokali primeri skromnosti i vintidž estetike, drugi su prepoznatljivi po raskošnim enterijerima.

Od “muzejskih” primeraka dekora do moderne opreme za vizuelnu komunikaciju, svaki od ovih kafića ima svoje posebne draži. Prijatnu atmosferu upravo kreiraju pametna kombinacija tradicionalnog i modernog – naići ćete na retro ukrase i starinski dizajn cenovnika, a u isto vreme na dekorativne klirtne info table ili držače cena i osvežen nameštaj.

U svakom slučaju, bez obzira na stil uređenja, u većini ovih kafeterija možete probati vrhunski specijalitet kuće u vidu posebno pripremljene kafe ili kolača. Gde se nalaze najstariji kafići u Evropi i šta neizostavno morate da probate sa njihovih menija? Pročitajte.

Caffe Florian – Venecija, Italija

Mnogi tvrde da je najstariji kafić u Veneciji kafe Florian ujedno i najstariji na čitavom evropskom kontinentu. Ime je dobio po svom vlasniku Florijanu Frančeskoniju. Otvoren je još u 18. veku, tačnije 1720. godine na Trgu Svetog Marka, u ključnom periodu u istoriji Venecije. Naime, nekada je ovaj kafe bio mesto okupljanja zaverenika protiv francuskih i austrijskih vladara koji su preuzeli vlast nakon pada Mletačke republike.

Današnji posetioci mogu videti raskošne prostorije kafea, u kojima su sačuvani originalni zidni murali. Interesantno je da je jelovnik ostao isti kao i poslednjih nekoliko stotina godina. Od specijaliteta se izdvajaju vruća čokolada, espresso i kapućino.

Povezana vest:  Kako sunce vidi našu kožu

Les Deux Magots – Pariz, Francuska

Francuska prestonica ima na stotine prelepih kafića, a mnogi od njih su deo istorije grada. Jedan od najpoznatijih u Parizu svakako je Les Deux Magots – omiljen kafić Ernesta Hemingveja. Osnovan je daleke 1822. godine u Sen Žermen de Pre, kvartu koji je posle Drugog svetskog rata postao centar intelektualnog i kulturnog života u Parizu.

Les Deux Magots bio je mesto u kom je Hemingvej proveo mnogo sati pišući, ali i razgovarajući i pijući sa kolegama – među kojima su bili i čuveni Frencis Skot FIcdžerald i Džejms Džojs. Od tih uzbudljivih dana kafić se nije mnogo promenio, pa tako i dalje privlači ličnosti iz sveta umetnosti, književnosti, mode i politike. Ovde možete probati odličnu kafu i toplu čokoladu, ali i neko od vrhunskih vina koja se služe.

New York Cafe – Budimpešta, Mađarska

Budimpeštanski njujorški kafić je klasična evropska kafeterija koja u sebi čuva šarm prošlih vekova. Raskošni enterijer čine veliki lusteri, ograde od tvrdog drveta i mermer. No glamurozni ambijent nije jedina specifičnost ovog mesta. Kafić je zapravo igrao važnu ulogu u istoriji Mađarske. Pisci i novinari su se okupljali ovde na prelazu iz 19. veka u 20. vek, a jedan od najvažnijih časopisa u zemlji uređivan je upravo u galeriji na spratu kafea. Nakon Drugog svetskog rata, kafić je probao, da bi u istom sjaju obnovljen 2006. godine.

Povezana vest:  Istraživači razvili kondom koji blokira virus HIV

Prepoznatljiv po popodnevnom čaju, ekstravagantnim sendvičima i slatkišima, New York Café u Budimpešti je sasvim zasluženo turistička atrakcija.

Cafe A Brasileira – Portugal

Iako je prvi kafić “A Brasiliera” otvoren u Portu 1903. godine, nije prošlo mnogo vremena dok su otvoreni lokali sa istim nazivom i u Lisabonu i Bragu. Zanimljivo je da ovaj istorijski kafić u početku nije bio kafić već mesto na kom se pravala kafa u zrnu, uvezena iz Brazila.

Trend ispijanja kafe u Portugalu zapravo je pokrenut upravo na ovom mestu, jer je vlasnik Adriano Teles ponudio besplatnu šoljicu kafe kao podsticaj svakome ko kupi zrna kafe u njegovoj radnji. Ovo je bilo prvo mesto koje je prodalo sada sveprisutnu portugalsku bicu, kafu koja je postala nacionalna strast.

Danas je “A Brasileira” glavna atrakcija u Bragi, Portu i Lisabonu zbog svog ambijenta i istorije.

Sacher Café – Beč, Austrija

Ako ste ljubitelj Saher torte, onda neizostavno morate probati jedno parče u kafiću u kom je ova čuvena poslastica izmišljena. U pitanju je jedan od najpoznatijih kafića u Evropi i kultno mesto u Beču – Sacher Café.

Poslastičar Franc Zaher imao je samo 16 godina kada je napravio saher tortu. Dva sloja čokoladnog biskvita odvojena tankim slojem džema od kajsije i prelivena tamnom čokoladom – sasvim je izvesno da je ovo jedna od najpoznatijih namirnica u Austriji. S obzirom da je originalni recept je zaštićen i da se ljubomorno čuva, jedino mesto na svetu gde možete pojesti parče prave saher torte je upravo ovo. Inače, u svaki komad je u čokoladi utisnut zaštitni znak.

Povezana vest:  Razigrana i ženstvena: Nova LIU JO kolekcija najavljuje proleće

Kada se upari sa kafom ili likerom od čokolade, saher torta u kafeu Saher definitivno predstavlja šarmantnu bečku atrakciju.

Hafiz Mustafa – Istanbul, Turska

Hafiz Mustafa je jedan od najstarijih i najomiljenijih kafića u Istanbulu, koji se često naziva domom turske kafe. Smešten je na evropskoj strani grada i predstavlja odlično mesto za degustaciju ne samo tradicionalne turske kafe već i orijentalnih slatkiša.

Kafana i poslastičarnica osnovana je 1864. godine, a danas širom Istanbula postoji na desetak lokala sa potpisom ovog ugostitelja. Za autentično iskustvo uglavnom se preporučuje obilazak kafea u ulici Hamidije.  Turska kafa se servira iz džezve, a kad tome dodate čuvenu voćnu tortu Hafiza Mustafe ili baklavu, užitak je kompletan.

Hotel Moskva Café – Beograd, Srbija

Na kraju, u prestonici Srbije ne možete preskočiti Moskva šnit tortu u kafiću hotela “Moskva” na Terazijama. Čuveni hotel je jedan tipičan primer srpske secesije, a javnu kafanu ima otkad je otvoren 1908. godine. Premda u meniju kafea postoji više od 300 različitih kolača, najpoznatiji je po Moskva šnitu. Ovu voćnu i krem tortu osmislila je 1974. godine poslastičarka hotela Anica Džepina i od tada je zaštićena. Uživaćete u delikatnim slojevi sa bademima, ananasom i višnjom sa pogledom na Terazijsku česmu ili čitav trg.

Na kraju, upravo su upečatljivi enterijeri i meniji istorijskih kafea odlična mesta da upoznate kulturu nekog grada i naroda. Stoga na svoju listu obilazaka evropskih gradova pored muzeja i drugih kulturno-istorijskih znamenitosti obavezno upišite i najlepše kafiće.

Tekst: S. Stanković

Foto: Pixabay