Četvrti Somborski filmski festival, svečano je otvoren juče svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće.

Festival je otvorio legendarni glumac domaće kinematografije Svetozar Cvetković, ovogodišnji dobitnik nagrade Specijalni Ernest. Nagradu za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima uručio mu je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

„Prilično sam bio u šoku bio kad su mi javili da sam dobitnik nagrade. Najlepše u ovom poslu je kad vam dođu vesti kojima se uopšte niste nadali i čini vam se da zapravo ne poznajete te ljude koji su se odlučili da vam daju jednu takvu nagradu i onda to tako godi sujeti , rekao je Cvetković .

Povezana vest:  Muž Salme Hajek otac deteta Linde Evanđeliste

Nakon dodele nagrade festival je zvanično počeo projekcijom filma „Strahinja Banović, a publiku je pozdravio producent ovog višenagradjivanog  filma,  Miroslav Mogorović .

Film Sefana Arsenijevića se nalazi u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala koju ove godine čine 5 filmova.

„Imamo dva takmičarska programa. U glavnom programu  biće dodeljene 3 nagrade: za najbolji film, za najbolju mušku i žensku ulogu, a u selekciji Mladih autora biće dodeljena jedna nagrada za najbolji film“ rekao je selektor Dejan Dabić.

Povezana vest:  Glumac Wentworth Miller priznao da je gej,odbio poziv u Rusiju

Tokom prvog festivalskog dana prikazani su filmovi „Pucnji u Marseju“, „Prolećna Pesma“i „Panorama kratkih austrijskih filmova“, a specijalni gost festivala bio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks koji je pozvao publiku da isprati bogat ovogodišnji program.

„Zaista smo se potrudili da somborskoj publici i svim gostima grada ponudimo jedan kvalitetan program. Nas Somborce veoma raduje  što u okviru selekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“, prikazujemo filmove koji su vezani upravo za Sombor i po tome su  naš grad i naš festival specifični“, rekla je direktorica Festivala Vesna Šašić.

Povezana vest:  Viktorija Bekam u Sunđeru Bobu

Juče je zvanično otvorena i izložba Vek i po srpske glume u saradnji sa u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Izložba kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole, koji je obeležen upornošću, nemirenjem sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnjom da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

Somborski filmski festival će trajati do 15. jula. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Foto: Slobodan Jotić