Preminula glumiza Džin Simons

british-actress-jean-simmonsPreminula je britanska glumica Džin Simons (Jean Simmons), predivna zvezda koja je igrala Ofeliju uz Lorensa Olivijea kao Hamleta, pevala u mjuziklu sa Marlonom Brandom, i glumila uz Gregorija Peka, Pola Njumana i Kirka Daglasa. Imala je 80 godina. 
Simons, koja je osvojila nagradu Emi za ulogu u mini seriji „Ptice umiru pevajući“ (The Thornbirds) iz 1980-ih umrla je juce u svom domu u Santa Moniki, rekla je njen agent Džudi Pejdž listu Los Anđeles Tajms. Bolovala je od raka pluća. 
Lepotica već sa 14 godina Simons je počela filmsku karijeru 1944. u britanskoj produckiji „Giv US the Moon“. 
Posle toga je glumila u nekoliko manjih filmova pre nego što je dobila ulogu koja je proslavila kao Estela, družbenica gospođice Havišem u filmu „Velika očekivanja“ iz 1946. godine. Usledila je uloga u Olivijeovom Hamletu, koji je dobio Oskara 1948. godine i za koji je Simons nominovana za najbolju sporednu ulogu. 
Još jednom je nominovana za Oskara za najbolju ulogu u filmu „Happy Ending“ pre nego što je prešla da uglavnom glumi na televiziji 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih. 
Simons je napustila Britaniju za Holivud 1950. godine sa svojim budućim suprugom Stjuartom Grejndžerom. Tamo su se sprijateljili sa povučenim tajkunom Hauardom Hjuzom koji ih je svojim avionom odveo do Tusona u državi Arizona gde im je organizovao neplanirano venčanje. 
Međutim Hjuz je takođe od njenog britanskog producenta kupio prva za njeno nastupanje i odlučivao o filmovma u kojima će igrati. Simons je bila primorana da igra u nizu filmova koje je kasnije okarakterisala kao „užasne“. To se završilo tako što je glumica tužila Hjuza, uspela da se oslobodi od tog štetnog ugovora i omogućila sebi da igra u boljim ostvarenjima i za druga filmaka studija. 
Igrala je kao glavna glumica uz Branda u filmu Napoleon iz 1954. godine, zatim ponovo sa njim 1955. u mjuziklju „Guys and dolls“. 
U 1970-im njena karijera kao vodeća filmska glumica je završena ali je nastavila da radi u pozorištu i na televiziji. 
Među poznatim filmovima u kojima je glumila su „Elmer Gantry“ ( sa Bertom Lankasterom), „Until They Sail (sa Polom Njumanom), „This Earth is Mine “ ( sa Rokom Hadsonom), „Mister Buddwing (sa Džejsmom Garnerom), „Rough Nitht in Jerićo ( Sa Dinom Martinom). 
Od Grejndžera, sa kim je imala ćerku, razvela se 1960. godine i ubrzo rzatim udala za reditelja Ričarda Bruksa sa kim je takođe imala ćerku. Od njega se razvela 1977. godine. 

Povezana vest:  Princeze okupirale bioskope