Održana Skupština Srpskog književnog društva

booksUlaganje države u sve sfere koje se smatraju kulturom u celini, a posebno u književnost, predstavlja kulturocid, naglasila je danas Ljiljana Šop, predsednica Upravnog odbora Srpskog književnog društva (SKD) na redovnoj godišnjoj Skupštini. 
Podnoseći izveštaj članstvu o protekloj godini, Šop je rekla da je uprava SKD-a pitanje statusa društva dovela do završnice, da je u „iznuđenom“ sporu sa Udruženjem književnika Srbije (UKS) oko prostorija doneta presuda Opštinskog suda u korist SKD-a, ali da je u oblasti finansiranje došlo do „sunovrata i kulturocida“. 
-Sunovrat je potpuno neobjašnjiv sveobjašnjavajućom šifrom ‘svetske ekonomske krize’ – naglasila je Šop i nastavila: – jer onaj ko nije bio deo sveta ne može biti ni deo svetskih tokova – dodajući da se – masakr časopisne produkcije odvija uz javni blagoslov ministra. 
U izveštaju o radu Književnog magazina, časopisa koji izdaje SKD, glavni urednik Slobodan Zubanović naveo je da je Ministarstvo kulture za poslednje tri godine petostruko smanjilo izdvajanja za taj magazin, sa dva miliona dinara u 2007. godini na 400.000 dinara u 2009. godini.
U godini 2010. mesečno izlaženje magazina je onemogućeno, jer je suma od 400.000 dovoljna samo za dva broja. 
Skupština je izabrala novi Upravni odbor od sedam članova, novi Nadzorni odbor, kao i književnika Vasu Pavkovića za predsednika Skupštine. 
Izabrano je i novih 11 članova: Milisav Savić, Gordana Kuić, Dejan Mihailović, Jasmina Topić, Saša Obradović, Borivoje Adašević, Aleksandar Novaković, Milan Alimpijević, Dragan Bošković, Srđan Vučinić i Vladimir Kecmanović. 

Povezana vest:  Nedelja Dobrog dela 2 od 18 - 22. novembra u KC GRAD