TILVA ROSH

Besplatna projekcija filma „Tilva Roš“ za učenike XIII gimnazije!

Film „Tilva Roš“, debitantsko ostvarenje reditelja Nikole Ležaića, u četvrtak, 17. februara od 12:30h biće besplatno prikazan u bioskopu Roda za učenike III i IV razreda XIII beogradske gimnazije. Posle projekcije biće organizovan razgovor i druženje učenika sa delom filmske ekipe. Reditelj Ležaić i glumci  Marko Todorović i Dunja Kovačević odgovaraće na pitanja gimnazijalaca i približiće im nastanak „Tilve Roš“ od jednočasovnog amaterskog „jackass“ video klipa,  atmosferu na snimanju i kako su se glumci-naturščici, do nedavno i sami srednjoškolci, snašli u glavnim ulogama. Razgovaraće i o ključnim  temama kojima se fim bavi: odrastanju,  snalaženju mladih na pragu ulaska u život odraslih, prijateljstvu, ljubavi, kao i o aktuelnosti ove filmske priče u stvarnom životu tinejdžera i koliko se mladi mogu poistovetiti sa glavnim junacima.

Povezana vest:  Tica Kovi i Rajner Frimel dobitnici nagrade Underground Spirit jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić

Film „Tilva Roš“ srpsku premijeru imao je 26. januara pred oko 1500 ljudi u Boru, mestu u kojem je i snimljen i iz kojeg dolaze reditelj i glavni glumci. Beogradska premijera desila se 01. februara u prepunom Domu sindikata, nakon čega su usledile odlične kritike stručne i šire javnosti. Film se sada nalazi u redovnoj bioskopskoj distribuciji, u Beogradu u bioskopima Tuckwood, Kolosej i Ster Cinema, a u Novom Sadu u bioskopu Arena.

Povezana vest:  43. Sofest od 1. do 5. jula

Pre prikazivanja pred domaćom publikom,film „Tilva Roš“ je osvojio ogromne simpatije inostrane publike i kritike, a sa osvojenih 11 nagrada na međunarodnim filmskim festivalima jedno je od najnagrađivanijih srpskih ostvarenja u poslednjoj deceniji. Ipak, najveća nagrada za ekipu dolazi od publike, prevashodno mladih, koji su „Tilvu“ već proglasili generacijskim fimom, nezaobilaznom „lektirom“ sedme umetnosti. Produkciju „Tilve Roš“ potpisuje Filmska kuće KISELO DETE, koja u saradnji sa distributerom filma, TUCK-om, i organizuje ovu besplatnu projekciju.

Povezana vest:  Ketrin Zita-Džons u filmu Rock of Ages