Svečanom ceremonijom u Kulturnom centru Novog Sada otvoren je 9. Japansko – srpski festival filma. Festival je otvoren plesnim performansom Spring Rain poznate japanske koreografkinje KINO MEKJU (KINO McHUGH) koja je osvojila javnost učešćem u britanskom TV šou programu “So You Think You Can Dance“ i muzičkim nastupom Noe, suosnivačice festivala i frontlejdi japanskog industri-rok benda 101A.
Na ceremoniji otvaranja u Kulturnom centru, Novi Sad obratila se direktorka JSFF Jovana Stević i poželelela dobrodošlicu gostima iz Japana i Srbije.

JSFF se po prvi put održava na dve lokacije u Beogradu i Novom Sadu. Biće prikazano približno 70 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja na temu KULTFRONTACIJA u tri kategorije: JSFF CORE, EAWB (East Asia-West Balkan) i INTERNATIONAL. Pored mnogih priznanja, autorima najboljih filmova biće dodeljene Toyo Tires nagrade.

Povezana vest:  IMDB: Džoni Dep glumac decenije, Mračni vitez najpopularniji film, a Lost serija

Prisutne goste pozdravili su i njegova ekselencija Takahiko Kacumata, reditelj Mosato Ozava, direktor Toyo Tayers Srbija Kenićiro Takasago i izrazili veliku zahvalnost zbog mogućnosti da budu deo ovakvog festivala.

Ambasador Japana dodao je da je veoma ponosan na srpsko – japansko prijateljstvo dugo čak 140 godina i da je ovo zaista posebno izdanje JSFF-a, koje je ojačalo prijateljstvo i kulturu dveju naroda.

Nakon svečanog otvaranja posetioci su imali prilike da pogledaju dva izvrsna filmska ostvarenja  “Aristokrate“ rediteljke Jukiko Sode koja je dobila titulu najperspektivnije mlade rediteljke Japana  i  “Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića.

Povezana vest:  Gosling nije favorit za film "50 nijansi - Siva"

Festival se od 12. novembra seli u Beograd. Celokupan program možete pratiti na sajtu: https://www.jsffest.com/ A mi Vam izdvajamo projekciju filma „Borders of Love“, gde glavnu ulogu tumači Hana Vagnerova i koja će se publici obratiti nakon projekcije, zatim projekcije filmova japanskog „Lone Ume Tree“ i „ALIVEHOON“ koji će se prikazati u MTS dvorani u nedelju 13. 11. Oni koji su propustili da pogledaju film „ARISTIKRATE“ u Novom sadu, moći će to da urade u repriznoj projekciji u dvorani kulturnog centra u Beogradu u ponedeljak 14.11 od 20 časova.

KINO McHUGH – SRPSKA MINI TURNEJA PLESNIH RADIONICA

Povezana vest:  Porodični dan u bioskopima Cineplexx uz film Hotel Transilvanija 2

Koreografkinja KINO u svojoj prvoj poseti Srbiji održaće dve plesne radionice za sve zainteresovane u Novom Sadu 13.11 (Trg Marije Trandafil 14), odnosno u Beogradu 19.11 (Kralja Petra 71a). Zainteresovani mogu da se prijave na mejl: [email protected] (Broj mesta je ograničen).

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji, JETRO, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS), Duart Platforma, Božica Velousis, FashionMag42, štamparija DOGA i Alma Quattro i Telegraf.rs

Foto: KADROVIT