Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Nagrada “Nebojša Popović”, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture za 2022. godinu, svečano je uručena 11. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda Radoslavu Zelenoviću, nekadašnjem dugogodišnjem direktoru Jugoslovenske kinoteke, filmskom istoričaru i teoretičaru, nagrađenom za celokupan višedecenijski rad u srpskom filmu i kinematografiji.

Zelenović je nagrađen nagrađen za “sve višegodišnje značajne rezultate u oblastima delovanja, koji su vrlo vidljivi, a ogledaju se u zalaganju i trudu u promociji filma i kinematografije, u širenju filmske kritike i teorije, obrazovanju mladih kadrova na početku svog profesionalnog rada u sedmoj umetnosti i stvaranju uslova za što bolje funkcionisanje i dalji razvoj filmskog promišljanja, kulture gledala filma i dijaloga o filmu kao i što boljeg funkcionisanja kinematografije”, odlučio je žiri u sastavu: filmski producent, urednik filmskog programa Dvorane kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, predsednik, rediteljka Svetlana Popović, prva dobitnica ove nagrade, i teoretičar filma, filmski kritičar i urednik “Filmoskopije” Nikola Radić, članovi; koji je odluku doneo jednoglasno.

Povezana vest:  Vanzemaljska rasa Buv u animiranoj komediji „Kod kuće 3D" sleće u bioskope 26. marta

Kako je rekao tokom ceremonije dodele nagrade, Zelenović je vest o nagradi primio sa pomešanim osećanjima, jer su Popović i on mnoge godine proveli zajedno u RTS-u. Iz tog profesionalnog odnosa razvilo se veliko prijateljstvo, a nastavili su da sarađuju i na Festivalu evropskog filma Palić, čiji je direktor.

“Govorio mi je: ‘Ti si moj stariji, samim tim pametniji brat’. Nije bilo tako”, rekao je Zelenović i podsetio na Popovićeve izvanredne emisije “Drugi vek”, uz ocenu da ti razgovori sa značajnim filmskim stvaraocima predstavljaju fantastičnu ostavštinu za budućnost.

Povezana vest:  Retrospektiva filmova Erika Romera na Vijenalu

“Voleli smo film, a i film je voleo nas. Ljubav između filma i ovog grada, ove zemlje, desila se na Terazijama, u kafani ‘Zlatan krst’ 6. juna 1896. godine, gde je danas, kako to dolikuje tranziciji, kockarnica”, rekao je Zelenović, osvrćući se na prvu filmsku projekciju u Beogradu, kao i na potonji razvoj kinematografije u Srbiji, na filmove “Karađorđe”, “Grešnica bez greha”, “Rudareva sreća”…

“Nebojša i ja, imali smo svoje snove i čini mi se da je najvažnije u toj priči da smo mnoge od tih snova dosanjali, da su mnogi od tih snova postali stvarnost. Što se mene tiče, mislim da je to sasvim dovoljno”, zaključio je Zelenović.

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Povezana vest:  The Stepfather (2009)

Nagradu su osnovali: Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet” / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na njega kao izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i na nasleđe koje je ostavio.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Nebojša Popović” su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020) i Pavle Levi (2021).

Foto: Miloš Tešić/ATA Images