Reprezentacija Srbije novu sezonu otvara u petak, učešćem na Gran pri turniru Svetske streljačke federacije (ISSF) u Rušama, a nekoliko dana posle takmičenja u Sloveniji naše strelce očekuje i učešće na Gran priju u Osijeku.

Niz internacionalnih takmičenja u prvom mesecu ove godine, završava se tradicionalnim „H end N kupom“ u Mihnenu (25- 29.januar), najmasovnijim turnirom vazdušnim oružjem na svetu,na kome se okupljaju strelci sa svih meridijana.

Sportski direktor SSS Dragan Marković je na osnovu predloga selektora za pušku i pištolj odredio sastav reprezentacije za Mihnen. Srpska selekcija će biti brojna. Imaćemo predstavnike u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, kako puškom, tako i pištoljem. Ukupno 24 strelaca će predstavljati našu zemlju.

Prvi put od 2020. godine u reprezentaciji je Ivana Maksimović Anđušić. Olimpijska vicešampionka u trostavu iz Londona 2012. se posle pauze, nedavno vratila takmičenjima i zahvaljujući dobrim rezultatima dobila poziv u nacionalni tim.

Povezana vest:  Banjaluka domaćin svetskog padobranskog prvenstva 2014.

U Minhenu će u ulozi selektora za pištolj debitovati Jasna Šekarić, koja je krajem prošle godine imenovana na ovu funkciju.

Turnir u Minhenu ima dugu tradiciju, ali u prethodne dve godine nije održan zbog pandemije koronavirusa.

Za razliku od prethodnih izdanja „H end N kupa“, u Minhenu će ovaj put prvo biti organizovan seniorski, a potom juniorski turnir. U svakoj pojedinačnoj disciplini biće održana po dva takmičenja Seniorske discipline na programu su 25. i 26, a juniorske od 27. do 29. januara. Miks parovi će će se takmičiti u apsolutnoj kategoriji (neće biti posebnog takmičenja za juniore i juniorke) 27.januara.

Sastav Srbije za turnir u Minhenu

Puška, seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“, Kragujevac), Lazar Kovačević (Jagodina 92) i Milenko Sebić (Novi Sad 1790).

Puška, seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Teodora Vukojević („Čika Mata“, Kragujevac), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) i Ivana Maksimović Anđušić („Akademija Maksimović“)

Povezana vest:  BADMINTON, Tomić i Lukić balkanski prvaci

Puška, juniori: Marko Ivanović („Čika Mata“), Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813) i Petar Erdei (Novi Sad 1790).

Puška juniorke: Aleksandra Havran (Jedinstvo Stara Pazova), Emilija Ponjavić (Trstenik 1893), Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće) i Ljiljana Cvetković (Niš 1881)

Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac) i Duško Petrov (Kikinda)

Pištolj, seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011), Brankica Zarić (Novi Sad 1790) i Jelena Todorović (Olimpik 011).

Pištolj, juniori: Luka Milošević (Akademac)  i Marko Ninković (Pančevo 1813).

Pištolj, juniorke: Eleonora Radulović (Olimpik 011) i Marta Novović („Dragan Jevtić Škepo“)

Sastavi miks parova će biti određeni na samom takmičenju

U stručnom štabu reprezentacije su, uz selektore Dragana Donevića (puška) i Jasnu Šekarić (pištolj), i treneri Ivan Manojlović, Saša Iker (puška) i Stefan Višekruna (pištolj). U ekspediciji će biti i lični treneri po predlogu selektora – Jelena Arunović, Goran Mikec, Petar Nikolić (svi pištolj), Stevan Pletikosić, Alina Sebić, Goran Stojadinović i Darko Jovanović (svi puška).

Povezana vest:  Selektor Zoran Stojiljković razrešen dužnosti, novi selektor Goran Maksimović

Proširena selekcija za Ruše i Osijek

Prošle sedmice objavljen je sastav reprezentacije za Gran pri turnire u Rušama i Osijeku.  Našu selekciju će predstavljati takmičari puškom, ali prvobitni spisak je u međuvremenu proširen. Umesto šestoro na prve Gran pri turnire ide sedmoro takmičara.

Uz šestoro standardnih seniorskih reprezentativaca, Srbiju će po prvi put u seniorskoj konkurenciji predstavljati Aleksandra Havran, po godinama još uvek juniorka.

Dakle, u ženskoj konkurenciji nadmetaće se Andrea Arsović, Sanja Vukašinović,  Teodora Vukojević i Aleksandra Havran, a u muškoj Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Lazar Kovačević.

Foto: Streljački savez Srbije