Hrvatski mediji su u potpuno neutralnom tonu dočekali dugoočekivani igrani film „Oluja“ koji se bavi progonom 250,000 Srba iz Republike Srpske Krajine, po scenariju i u režiji Miloša Radunovića, sa Jovom Maksićem u glavnoj ulozi. Svi najvažniji portali su se držali objektivnog izveštavanja o premijeri, kao i detaljima o samom filmu.

Portal Index.hr je tako preneo vest o premijeri sa naslovom „Ana Brnabić bila na premijeri filma Oluja. Reditelj: Moramo da pričamo o našim ranama“. Informacije u tekstu nisu imale negativne konotacija, ali je oko 200 pristiglih komentara čitalaca bilo krajnje kritički usmereno ka Srbiji i žrtvama ove zločinačke akcije. Tportal.hr takođe je objavio vest preuzetu sa novinske agencije Hina, uz naslov „Puna dvorana u Beogradu: Premijeri filma „Oluja“ prisustvovala i premijerka Brnabić i ministri“. Čak je i senzacionalistički i ultradesni portal Dnevno.hr objektivno preneo vest, sa naslovom „Jedan od najvećih zločina nad Srbima! U Beogradu gledali film o Hrvatskoj, o našim ranama treba pričati: Brnabić došla na premijeru“. Ono što se nameće kao zaključak je da film treba pogledati i izvući lične utiske.

Povezana vest:  Revija filmova povodom proslave 60 godina rada Francuskog instituta u Srbiji

Sa druge strane, uskomešali su se duhovi na društvenim mrežama, a neki od komentara iz Hrvatske su „Trebalo im je 27 godina da osmisle scenario za film u kom treba sakriti istinu“, „Sami su bežali iz Knina, niko ih nije terao“, „Srbe na traktore“.

Film „Oluja“ se bavi progonom golorukog srpskog stanovništva iz avgusta 1995, mahom žena, dece i staraca, koji su u kolonama i na traktorima napuštali svoja vekovna ognjišta spasavajući život, a ovom temom se bave i mediji i iz inostranstva.

Povezana vest:  Ben Aflek se neće kandidovati za senatora

Ruski mediji koji se bave izveštavanjima sa Balkana ističu kako je premijera „Oluje“ održana sa velikim uspehom, opisujući detalje samog filma i pominjući visoke zvaničnike srpske Vlade koji su prisustvovali projekciji.

Vest su ispratili u ukrajinski mediji, sa naslovom u Evropskoj pravdi „U Srbiji krenulo prikazivanje filma o stradanju Srba na iz pseudodržave na teritoriji Hrvatske“. Pominjanje pseudodržave je verovatno posledica dešavanja u Ukrajini i činjenice da je Rusija proglasila nezavisnost nekoliko regiona u ovoj državi.

Povezana vest:  U prodaji karte za premijeru filma "Ustanička ulica" - 13. mart, Sava centar