Šesnaesti filmski i muzički festival Kustendorf koji se održavao pod sloganom „Umetnost iznad svega“, završen je večeras, u nedelju, 29. januara uz dodelu nagrada mladim autorima.

Glavna nagrada festivala, „Zlatno jaje“ dodeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film „Pismo svinji“. „Srebrno jaje“ otišlo je u Mongoliju, rediteljki Dulmi Purev-Očir za film „Sneg u septembru“. „Bronzano jaje“ dodeljeno je filmu „Afrikat“ mađarske rediteljke Ane Đimeši. Nagrada za najbolju fotografiju, „Vilko Filač“ dobio je Evan Maragkoudakis iz Grčke za film „Na Kserksovom tronu“.

Povezana vest:  Rekordni prihodi iz filmskih sala ovog leta u Severnoj Americi

Festival Kustendorf odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije, Aleksandri Lazarovski za film „Više od života“ kao i dve nagrade – za najpoetičniji film koji je dobio Mirtemir (Temur) Murotov iz Uzbekistana za film „Kaseta“, i Nagradu publike koju je dobio Hamidreza Gasemi iz Irana, za film „Povetarac“.

U takmičarskom programu 16. Kustendorfa, prikazano je 14 filmova, a o nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučili su direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Povezana vest:  Muški provod u bioskopu Cineplexx uz fantastičnu glumačku ekipu nastavka urnebesne komedije „KAKO SE REŠITI ŠEFA"

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja, dodeljena je nagrada festivala „Drvo života“ istaknutom srpskom dramskom piscu, scenaristi, reditelju i akademiku Dušanu Kovačeviću. Pored omaža posvećenog stvaralaštvu ovog proslavljenog autora, na završnoj večeri festivala izvedena je i tačka iz baleta „Ko to tamo peva“, kompozitora Vojislava Vokija Kostića u izvođenju baletskog ansambla Narodnog pozorišta.

Tradicionalno, na zatvaranju festivala nastupio je i AFA „Svetozar Marković“ iz Kragujevca.

Povezana vest:  Eksluzivni intervjui sa ekipom filma "POČETAK"

16. Kustendorf održao se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.