Na pariskoj reviji visoke mode čuvenog brenda Chanel, koreografkinja Blanka Li je još jednom održala lekciju majstorskog, minimalističkog, klasičnog stila u kome je blistala.

U širokim belim pantalonama i tamnoplavom džemperu na pruge sa mitskim Chanel 5 logotipom i malom srebrnom torbom istog brenda – nesumnjivo, jednostavna i besprekorna odevna kombinacija Blanke Li bila je povod za brojne naslovne strane koje prate poznati januarski modni događaj.

Najšira publika Blanku Li poznaje kao saradnicu Pedra Almodovara, koja je kreirala pokret i gestikulacije svih njegovih filmskih junaka. Oni koji prate modu, znaju dobro da je upravo ona jedan od ambasadora sa najdužim stažom u modnom carstvu Karla Lagerfelda. Sa Lagerfeldom je veže prijateljstvo koje datira od devedesetih  godina prošlog veka, a njihova saradnja je počela 2008.  godine u okviru čuvenog Bala ruža u Monaku. Ipak, Blanka je po profesiji glumica, igračica i koreograf. Beogradska publika je njen rad otkrila te iste 2008. godine, naravno – na Beogradskom festivalu igre. Tada je izveden „Vrt zemaljskih uživanja“, hrabar komad čije jarke boje i nadrealne scene neodoljivo podsecaju na Almodovarovu estetiku. Ispracen ovacijama, ovaj komad se još dugo prepričavao po Beogradu…

Povezana vest:  Potrošnja piva u Srbiji pala za trećinu, zbog krize

Blanka Li je rođena u Granadi 1964. godine, a 2019. je izabrana za člana francuske Akademije lepih umetnosti, u novoj sekciji za koreografiju. Zapravo, odmah nakon Jiržija Kilijana. Od nedavno, ona obavlja i funkciju direktora legendarnog Teatra Kanal u Madridu.

U centar pažnje svetske kulturne javnosti, dospela je i 2021. godine kada je na Filmskom festivalu u Veneciji ponela Zlatnog lava za najbolje VR iskustvo. Njen „Pariski bal“ izveden je zatim u pariskom Teatru Šajo, a izvođenja je pratilo preko 350.000 ljudi. Kostime za ovaj VR spektakl je potpisala, takođe, modna kuca Chanel. Baš taj komad, izvodi se tokom marta kao prethodnica 20. Beogradskom festivalu igre, i to u Bioskopu Balkan.

Povezana vest:  Zdravstveni stručnjaci jednoglasni – neophodno je smanjiti unos šećera

Sa složenom tehničkom opremom, scenografijom i svojim igračima, u Beograd ce stici i Blanka Li, Španjolka neospornog talenta koja je uspela da dostigne internacionalni vrhunac u svom koreografskom radu i koja nas je ponovo osvojila svojim izgledom u Parizu.