Vladimir Kecmanović je dvadeset šesti dobitnik Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“ za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području za roman „Kad đavoli polete“.

Prema mišljenju žirija nagrade „Zlatni suncokret“ u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik), „roman Vladimira Kecmanovića se izdvaja zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti, po lažnoj ali delotvornoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese. Kroz vrlo zanimljivu narativnu optiku u kojoj glavni junak romana ne progovara, Vladimir Kecmanović je odrešio ‘đavole’, groteskno-realističke likove savremenog, zagušljivog sveta čija je bezobzirnost upravo onoliko velika koliko često se oni pozivaju na ‘moral’, odnosno na vlastitu ‘bezgrešnost’, zadobijenu zahvaljujući nekontrolisanoj pohlepi za novcem i vlašću.

Povezana vest:  Opera „Parsifal" 2. marta u bioskopu „Cineplexx"

„’Kad đavoli polete’ je subverzivan roman, a subverzivna dela su u današnjem svetu pretplaćena na prećutkivanje. Prijatno sam iznenađen odlukom jednog savremenog žirija da nagradi politički nekorektnu knjigu i na tome njegovim članovima od srca zahvaljujem“, izjavio je Kecmanović.

„Kad đavoli polete“ gorka je pripovest u kojoj se sažimaju brojne velike i bitne teme – od suočavanja pojedinca (inicijalno autsajdera) sa svetom do oceubistva, u celosti protkana referencama na Šekspirovog „Hamleta“, počev od kreda istaknutog na naslovnici da „ne ubija onaj koji drži nož, nego onaj kom ostaje imperija“…

Povezana vest:  Operske zvezde u Madlenianumu

Među dosadašnjim dobitnicima Vitalove nagrade su: Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Dragoslav Mihailović, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Drago Kekanović, Enes Halilović, Dragan Velikić.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.