Premijerom filma „Moj prijatelj Tomi“ kanadskog reditelja srpskog porekla Nema Stankovića u četvrtak, 2. februara u mts Dvorani počeo je Peti festival međunarodnog dokumentarnog filma DOK #5.

Festival su svečano otvorili Nem Stanković i njegov najbolji prijatelj Tomi Li (Tommy Lee), a publici su se obratili i Igor Stanković, direktor mts Dvorane i Igor Toholj, umetnički direktor festivala.

Igor Stanković je ispred organizacije festivala rekao: „Želim najpre da se zahvalim vama što već petu godinu zaredom posećujute, po meni, najbolji festival dokumentarnog filma u Beogradu. Ovaj festival predstavlja jednu sublimaciju na samom početku godine najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma. Velika je čast i privilegija imati film Moj drug Tomi na otvaranju festivala“.

Povezana vest:  Koji su omiljeni ljubavni filmovi kralja "ljubića" Nikolasa Sparksa?

Igor Toholj se zahvalio publici što je došla u velikom broju na otvaranje i izjavio: „Mi već petu godinu na DOK-u predstavljamo najaktuelnije dugometražne dokumentarne filmove u svim njihovim pojavnim oblicima. I što se tiče tema, ideja, pristupa, stila i tehnologije. Naša selekcija debitantskih ostvarenja Enter DOK za koju publika glasa, opstaje već četvrtu godinu i svake godine imamo priliku da vidimo pet ili šest najnovijih dokumentaraca u ovoj selekciji. Pozivam vas da glasate za svoje favorite i siguran sam da će svako od vas pronaći nešto po svom ukusu i da ćete uspeti da sagledate koncept festivala. Na ovogodišnjem DOK-u biće prikazani angažovani dokumentarci koji se bave svim aktuelnim i gorućim temama koje su univerzalne u celom svetu, preko velikih portreta poznatih ličnosti, do inovativnih filmova“.

Povezana vest:  Dizni i Piksar nas lansiraju u svemir novom animacijom „Baz Svetlosni“

Peti festival dokumentarnog filma DOK #5 traje do nedelje, 5. februara. U okviru takmičarskog programa festivala biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film. Program festivala nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/, dok se ulaznice za festival mogu nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5

Povezana vest:  Novi domaći film "EKIPA" u bioskopima od 24. oktobra

Foto: Marija Mlađen/ATA Images