oskar_statue_1

Producentu i filantropu Džefriju Kacenbergu počasni Oskar

 

Američki filmski producent Džefri Kacenberg, šef studija „Dream Works Animation“, dobiće počasnog Oskara za svoj filantropski rad, saopšteno je iz američke Akademije za film i nauku. Kacenberk će nagradu Džin Hersholt primiti 1. decembra na svečanoj večeri Akademije koja označava i početak sezone nagrada u Holivudu.

Povezana vest:  Žilnikov seminar o filmskoj režiji u DKSG u Beogradu

-Džefri Kacenberg prikupljao je novac za obrazovanje, umetnost, zdravstvo ifilmsku industriju. Tokom dve decenije predsedavanja odborom Fonda za film i televiziju pomogao je da se za organizaciju prikupi 200 miliona dolara – navodi se u saopštenju Akademije koje prenosi Frans pres.

Kacenberg je sada šef „Drimvorks animejšn“ studija koji stoji iza hitova „Šrek“, Kung Fu panda“ i „Madagaskar“. Bio je nominovan za Oskara 2003. za film „Spirit“.

Povezana vest:  Arnold Švarceneger u nastavku Avatara

Nagrada Džin Hersholt nazvana je po glumcu koji je bio dugogodišnji predsedavajući Fonda za film i televiziju i koji je bio veliki humanitarac. Prethodni dobitnici nagrade, koju Akademija dodeljuje od 1956. godine, su Bob Houp, Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Pol Njuman, Dželi Luis i Opra Vinfri.

Počasni Oskari takođe će biti uručeni kaskaderu Halu Nidmamu, reditelju dokumentaraca DA Penabakeru i osnivaču Američkog filmskog instituta Džordžu Stivensu mlađem.

Povezana vest:  Loren Bekol, holivudska legenda