Film „Usta puna zemlje“, koji je Puriša Đorđević završio samo nekoliko nedelja pre nego što nas je napustio, 23. novembra prošle godine, premijerno će biti prikazan pred beogradskom publikom čime će se zatvoriti ovogodišnja edicija Festa, najavili su iz organizacije festivala.

Velikanu naše kinematografije posthumno je ispunjena želja, budući da je 2021.godine, prilikom uručenja Beogradskog pobednika za doprinos filmskoj umetnosti u okviru 49. FEST-a, izjavio da bi voleo da njegovo sledeće ostvarenje bude prikazano upravo na ovom festivalu.

Povezana vest:  KOMEDIJA “TELOHRANITELJ MAFIJAŠEVE ŽENE” U BIOSKOPIMA OD 24. JUNA

„Puriša Đorđević svoj stvaralaštvom zaslužuje sve moguće počasti na ovim našim prostorima i u okviru programa FEST-a. Međutim, kao selektor programa želim da naglasim da filmu „Usta puna zemlje“ nije pripala čast da zatvori festival iz pijeteta prema, nedavno preminulom, velikom autoru, već zbog toga što je Puriša Đorđević stvorio jedno veliko umetničko delo zasnovano na isto tako velikom „Šćepanovićevom romanu“, kaže Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor FEST-a, „Đorđevićevo delo je filmska simfonija životu, njegovom besmislu u beskraju i smislu na kraju. Hvala Puriši što nam odozgo ovim filmom vraća nadu u autorstvo kakvo ova kinematografija zaslužuje. Bez ikakve dileme „Usta puna zemlje“ izdvajam kao najveće iznenađenje iz celokupnog programa ovogodišnjeg FEST-a koji potpisujem kao selektor“ kaže Pantelić.

Povezana vest:  Egipat: Islamisti traže zabranu prikazivanja filma "Noje"

Film „Usta puna zemlje“ je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića, a režiju i scenario potpisuje Puriša Đorđević.

Glavne uloge tumače – Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina i drugi.

U svojoj dugoj i plodnoj karijeri, Mladomir Puriša Đorđević (1924 – 2022) snimio je više od 80 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji su prikazivani na najprestižnijim svetskim festivalima u Veneciji i Berlinu.

Povezana vest:  Forbs: Tom Kruz najplaćeniji glumac

Dobitnik je nekoliko Zlatnih arena u Puli, najvažnijem filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

Foto: B.P./ATA Images