Srpska premijera filma „Ovuda će proći put“ autorke Nine Ognjanović biće održana u ponedeljak, 27. februara u 19.30 časova u mts Dvorani u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a.

Na konferenciji za medije održanoj u susret premijeri prisutnima se obratila ekipa filma.

Nina Ognjanović, autorka filma koja potpisuje i scenario je o tome šta joj kao autorki znači premijera na FEST-u izjavila: „FEST ima jako dugu tradiciju na koji idem ceo život, odrasla sam s njim. Ovaj festival je najbolje mesto da se na njemu prikaže film publici. Publika veruje FEST-u“.

Nakon toga autorka se osvrnula na dve značajne nagrade koje je film osvojio na Slamdance festivalu u Americi: „Publika se na ovom festivalu poistovetila sa našim ostvarenjem i to mi je bilo najvažnije, jer nisam bila sigurna da li će se poruka filma preneti. Međutim, ispostavilo se da je ljudsko iskustvo svuda isto i da se svuda razume. Prva verzija filma se desila pre nego što sam upisala drugu godinu Fakulteta dramskih umetnosti, i kada sam se vratila scenariju bilo mi je zanimljivo da istražim tu jednu mladu osobu koja još nije sigurna šta želi, a zna šta ne želi. I to novo što joj se dešava u životu je prilika koju ona ne zna kako da iskoristi“.

Povezana vest:  "Transformersi" - boksofis hit 2014.

Glumica Eva Ras je povodom svoje uloge u filmu rekla: „Nina je snimala film na Staroj planini u mestu zvanom Topli Do. Zbog izbora lokacije mi je bilo veoma naporno, ali sam dokazala sebi da mogu i sa ovim izazovom da se izborim. Nije često da u ovim godinama dobijete tako zahtevu ulogu ali sam sve uradila kako sam mogla i kako treba“.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images

Jana Bjelica, glavna glumica u ostvarenju prisutnima se obratila rečima: „Meni je bilo važno da svoj lik dovedem do poslednjeg kadra u filmu, tj. do trenutka njene budućnosti i donošenja odluke od koje će zavisiti ta budućnost“.

Zlatan Vidović je o svojoj ulozi „novog“ istakao: „Ja sam tog novog doživljavao kao metaforu promene. Čitavo to selo je metafora našeg društva, koje nije spremno na promene, iako živi u nekom glibu, iako nema struju, vodu. I kad nam neko ponudi promenu nama je to neugodno, jer bismo morali da pobegnemo iz svoje doze komfora. I tu je najbitnija veza Jane i tog novog i njen pokušaj bega na more o kom on govori. Taj novi je na neki način i žrtva toga što mnogi nisu spremni na promene. Svi smo uživali radeći ovaj film, stvorili smo jednu timsku atmosferu i igru, iako smo radili u teškim uslovima, daleko od civilizacije“.

Povezana vest:  Film Aleksi najbolji na festivalu u Nju Džerziju

Svetozar Cvetković je povodom rada na ostvarenju kazao: „Ovo je četvrti film koji radim sa ovom filmskom ekipom. Tačno sam znao u šta ulazim i koja su njihova interesovanja. Znao sam koliko mene interesuje nešto što je autorski film i koliko je on važan nekome ko je tek završio Fakultet dramskih umetnosti. Za ovaj film sam odmah znao kojim putem će ići. Mi jesmo radili u zahtevnim uslovima koji ne odgovaraju nečemu što bismo nazvali pravom filmskom produkcijom, ali ti uslovi koje smo imali u Toplom Dolu, ti ljudi, to je nešto na čemu bi nam svaki svetski producent zavideo. Mene je veoma iznenadilo i veoma mi imponuje što je film dobio nagradu publike u Americi”.

Povezana vest:  Novi film o Džejmsu Bondu 23. oktobra 2015. godine

David Jovanović, producent filma je na pitanje i izazovima produkcije filma konstatovao: „Zahvalni smo celoj ekipi ali najveću zahvalnist ipak dugujemo meštanima Toplog Dola koji su nas ugostili, trpeli i brinuli se o nama čitavih mesec dana”.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images