Šesnaesto izdanje Beldocsa, jednog od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, biće održano od 10. do 17. maja, na sedam lokacija u Beogradu i predstaviće više od 90 premijernih savremenih dokumentarnih ostvarenja u sklopu 12 programskih celina.

Nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog jubilarnog 15. Beldocsa, vraćamo se sa novim elanom, novom energijom i željom da i ovogodišnji festival bude najbolji do sada. Drago nam je što su nam i ove godine poverenje poverili brojni istaknuti autori i što ćemo našoj vernoj publici i ove godine moći da ponudimo vrhunski program i pravi festivalski štimung.“ izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala.

Povezana vest:  Rikmanov lik najbolji u Hariju Poteru

Selekcija će kao i ranijih godina poseban fokus staviti na sveže izraze novih autora i vizuelno upečatljive filmove koji dokazuju da dokumentarni film zaista jeste kinematografija za bioskope budućnosti. Svi filmovi će na Beldocsu imati svoju prvu projekciju u Srbiji. Neki nažalost i poslednju, tako da priliku da se pogledaju ovakvi filmovi valja iskoristiti dok je tu.“  izjavio je Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala.

Preporučujemo na 16. Beldocs festivalu

Povezana vest:  16. Slobodna zona na BIS u Dvorani Kulturnog centra Beograda i onlajn

Reka u režiji Dženifer Pidom i Džozefa Nizetija, muzička odiseja koja istražuje izuzetan odnos između ljudi i reka. Kroz istoriju, reke su oblikovale naše pejzaže i naša putovanja. Reka  svoju publiku vodi na putovanje kroz prostor i vreme; prostire se preko šest kontinenata, i oslanja se na izvanrednu savremenu fotografiju. Narator filma je glumac Vilem Defo.

Kijevski proces i Prirodna istorija uništenja u režiji ukrajinskog režisera Sergeja Loznice. Kijevski proces prati jedno od prvih posleratnih suđenja za nemačke naciste i njihove saradnike, održano u januaru 1946. u Sovjetskom Savezu. Baziran na knjizi nemačkog pisca V.G. Sebalda, Prirodna istorija uništenja istražuje percepciju i obradu fenomena masovnog uništenja nemačkog civilnog stanovništva u evropskoj posleratnoj književnosti.

Povezana vest:  "Štrumpfovi 2" od sutra u bioskopima

Muzika za crne golubove režisera Jergena Leta i Andreasa Kefeda. Film postavlja egzistencijalna pitanja uticajnim njujorškim džez muzičarima kao što su Bil Frisel, Li Konic, Midori Takada i mnogi drugi: Kakav je osećaj svirati i šta znači slušati? Kako je biti ljudsko biće i provesti ceo život pokušavajući da nešto izraziš zvukovima?

Beldocs se održava uz podršku Evropske unije, kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.