Predstava Vatre Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre“ Margerit Jursenar u režiji Karme Portačeli, u petak 17. i subotu 18. februara biće izvedena na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal). Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone deo je šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope. Sve koprodukcije nastale u ovom projektu biće predstavljene na festivalu u Portugalu.

Povezana vest:  Prvi sajam knjiga za "Vulkan izdavaštvo"

Unija teatara Evrope pokrenula je projekat „Katastrofa“ 2020. godine u želji da na umetnički način zabeleži posledice globalne krize nastale pandemijom. U projektu učestevuju teatri iz Španije, Portugala, Francuske, Češke, Slovačke, Luksemburga, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Slovenije i Srbije.

U predstavi koja je premijerno izvedena pred beogradskom publikom 2. februara, igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe radova Save Sandića 9. Jaunara u Narodnom muzeju

Predstava Vatre u junu će biti izvedena u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images