Ponta Lopud festival uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala CineLink, i na ovogodišnjem će izdanju ponuditi seriju predavanja i masterclassova pod mentorstvom filmskih profesionalaca koji su svojim umetničkim delovanjem obeležili svetsku kinematografiju. Ime jednog od ovogodišnjih mastera već je otkriveno, reč je o jednom od najvećih reditelja današnjice, švedskom reditelju Rubenu Östlundu, koji smatra kako je Ponta Lopud festival sjajna prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije.

Ove će godine tu jedinstvenu priliku imati devetnaest izvrsnih mladih filmskih umetnika, učesnika masterclasseva, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere. Učestvovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo s Ponta Lopud festivalom: Filmski centar Srbije, Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Masterclassove za filmske profesionalce u kategoriji „Glumci“ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Hrvatska glumica Tihana Lazović u dosadašnjoj je karijeri snimila više od 15 dugometražnih i kratkih filmova, između ostalog i Il paradiso del pavone, koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Za ulogu u filmu Zvizdan nagrađivana je na brojnim festivalima. Milan Marić glumio je u brojnim TV serijama, kao što su Državni službenik, Besa i Porodica, ali i filmovima Dovlatov i Otac, dok je posebno zapažena njegova uloga u filmu Toma. Kosovski glumac Florist Bajgora debitirao je u kratkom filmu Kiem Holijanda, koji je osvojio nagradu Kristalni medvjed na Berlinaleu 2018., a njegov novi film The land within premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tallinn Black Nights. Lazar Dragojević crnogorski je glumac kojem je prepoznatljivost donela glavna uloga u filmu Take me somewhere nice, a trenutno igra glavnu ulogu u TV seriji Znam kako dišeš rediteljice Jasmile Žbanić. Srpska glumica Ivana Vuković za svoje je uloge osvojila brojne nagrade, a za ulogu u TV seriji Kljun, dobila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glavnu glumicu na Sarajevo Film Festivalu 2022. Muhamed Hadžović, bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac, glumio je u brojnim filmovima kao što su Praznik rada, Ekskurzija, kao i u TV serijama Močvara i Tajkun. Slovenski glumac Jurij Drevenšek bio je izabran za učesnika Berlinale Talentsa, a ostvario je glavne uloge u filmovima Prokletstvo Valburge i Polsestra. Natalija Teodosieva severnomakedonska je glumica koju su najznačajnije filmske uloge u karijeri dovele do učestvovanja u programu za mlade filmske profesionalce Berlinale Talents 2022.

Povezana vest:  Film "The Hobbit" i dalje najgledaniji u SAD-u i Kanadi

Na Lopudu će treću godinu zaredom masterclassove imati i odabrane rediteljice i reditelji. Juraj Lerotić hrvatski je redatelj čiji je prvi dugometražni film Sigurno mjesto osvojio brojne nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu, Srce Sarajeva za najbolji film i Srce Sarajeva za najboljeg glumca. Norika Sefa, kosovska je rediteljica koja je filmom Looking for Venera osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, kao i nagrade na festivalima u Hong Kongu, Sarajevu, Trstu i Baselu. Dušan Zorić režirao je kratki igrani film Strano tijelo, koji je prikazan u službenom takmičarskom delu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu, a debitantski igrani film Da li ste vidjeli ovu ženu? prikazan je u okviru Međunarodne sedmice kritike na Venecijanskom filmskom festivalu. Navedeni film Zorić je režirao zajedno s još jednim učesnikom ovogodišnjih masterclassova, Matijom Gluščevićem, čiji je kratki igrani film Loop doživio svetsku premijeru na festivalu u Locarnu. Marija Apčevska severnomakedonska je rediteljica kratkog filma Bardo, premijerno prikazanog u sklopu programa Berlinale Generation te kratkog filma North Pole, prikazanog unutar Službene selekcije u Cannesu. Bosanskohercegovačka rediteljica Ena Sendijarević za svoj je debitantski dugometražni igrani film Take me somewhere nice osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu za izvanredno umjetničko dostignuće i Srce Sarajeva za najbolji igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.  Slovenska rediteljica Kukla (Katarina Bogdanović) kratkim filmom Sestre osvojila je Grand Prix na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu 2021. Ivan Salatić, crnogorski reditelj i scenarist, svoj je film Ti imaš noć predstavio na Venecijanskom filmskom festivalu u okviru programa Sedmica kritike, ali i osvojio nagrade za najbolji film na Hong Kong Film Festivalu i Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Povezana vest:  Šest filmova sa 34.FEST na Postfestumu u bioskopu Ušće

Odabrane su i učesnice masterclassova za snimateljice, mahom uspješne u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju. Sara-Bernarda Moritz hrvatska je snimateljica, a radila je kao direktorica fotografije i koloristica slike na brojnim kratkim filmovima kao što su Sitnica i Otac, a kao druga snimateljica radila je na dugometražnom filmu Plavi cvijet. Slovenska snimateljica Gaja Naja Rojec svoje je znanje do sada gradila kao direktorica fotografije, snimateljica i asistentica kamere, a njezin diplomski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad prvi je slovenski film odabran za sekciju Cinéfondation na Filmskom festivalu u Cannesu. Srpska snimateljica Bojana Andrić iza sebe ima bogato iskustvo rada na brojnim filmskim projektima kao što su Mali Budo, Jesen samuraja, Reži i Trag divljači.

Povezana vest:  Novi TV projekat Majkla Džej Foksa

Učesnici masterclassova na trećem izdanju Ponta Lopud Festivala su:

REŽIJA:

Marija Apčevska (Sjeverna Makedonija)

Kukla – Katarina Bogdanović (Slovenija)

Matija Gluščević (Srbija)

Juraj Lerotić (Hrvatska)

Ivan Salatić (Crna Gora)

Norika Sefa (Kosovo)

Ena Sendijarević (Bosna i Hercegovina)

Dušan Zorić (Srbija)

 

GLUMA:

Florist Bajgora (Kosovo)

Lazar Dragojević (Crna Gora)

Jurij Drevenšek (Slovenija)

Muhamed Hadžović (Bosna i Hercegovina)

Tihana Lazović (Hrvatska)

Milan Marić (Srbija)

Natalija Teodosijeva (Sjeverna Makedonija)

Ivana Vuković (Srbija)

 

KAMERA:

Bojana Andrić (Srbija)

Sara Bernarda Moritz (Hrvatska)

Gaja Naja Rojec (Slovenija)

 

  1. Ponta Lopud festival bit će održan od 20. do 24. juna 2023.

Sve novosti i informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.