U bogatom programu Beldocs festivala, trećeg dana najveću pažnju privukla je premijera domaćeg filma, ’’Prizvan i pozvan’’ autora Luke Papića i Srđe Vuča, u Domu omladine Beograda, koji je deo Srpskog takmičarskog programa.

’’Prizvan i pozvan’’ je, po rečima autora, tragikomedija o prvim višestranačkim izborima u srpskoj istoriji. ’’To je politička komedija sa tragičnim posledicama koja se bavi jednim od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji. Četiri bivša predsednička kandidata, politička autsajdera, se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. godine  i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj.’’ – kaže Luka Papić.

Povezana vest:  Film "Predatori" od sutra na redovnom bioskopskom repertoaru

Materijal za film je sakupljan nekoliko godina i obiluje arhivskim snimcima, koji sadrže mahom gostovanjia na nacionalnoj televiziji na kojoj su se predstavljali mnogobrojni predsednički kandidati, sa fokusom na četiri glavna aktera.

’’Pošto smo skupili mnogo materijala, dugo smo razmišljali šta treba da uradimo s filmom, a onda smo shvatili šta zapravo ne treba da uradimo s filmom – a to je da ne stavimo u fokus glavne političke figure tog vremena, već ličnosti koje smo otkrili tokom procesa’’ – izjavio je Srđa Vučo.

Autori kažu da ’’Prizvan i pozvan’’ nije film o „rađanju demokratske scene“ i prvim višestranačkim izborima u istorijskom i informativnom smislu, već  film o ljudskoj naravi i egu. Kroz film se pitamo koji su razlozi zbog kojih se ljudi  bave politikom i gde je uopšte granica između „ličnog“ i političkog. Naposletku film ukazuje da, iako je na neki način uzbudljiva i zabavna, posledice politike mogu biti više nego tragične.

Povezana vest:  Nominacije za Oskara

Posle projekcije publici su se poklonili i autori i protagonisti, a selektor Beldocs festivala, Igor Stanojević, razgovarao je sa autorima, uz veliku interakciju mnogobrojne publike u sali.

Ovaj film će biti prikazan i u subotu 13. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda u terminu 21.30

U subotu ,13. maja u okviru programa Budućnost slobode na programu su filmovi  ’’Apolonija Apolonija’’ rediteljke Lee Glob, u Domu omladine Beograda i ’’Vidi šta si me prisilio da uradim’’ (Coco Schrijber) u Jugoslovenskoj kinoteci. U programu Doma omladine Beograda je još jedna domaća premijera, film ’’Niko vredan pomena’’ Svetislava Dragomirovića (19.30)

Povezana vest:  Izuzetni dokumentarci Vladimira Perovića na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Očekuje nas i regionalna premijera filma ’’Linč/Oz’’ reditelja Aleksandra O. Filipa, u Domu omladine Beograda s početkom u 21.30. Ovaj film istražuje jednu od najfascinantnijih zagonetki u istoriji filma: trajnu simbiozu između Čarobnjaka iz Oza i popularnog simbolizma Dejvida Linča.

Program 16. Beldocs festivala možete pogledati ovde: BELDOCS 2023 PROGRAM

Foto: Vidoje Milojević