U utorak, 30. maja 2023. godine biće održan panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“. Panelisti i publika će se okupiti u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Beogradu (Uzun Mirkova 1, Beograd) u 11 časova kako bi razmotrili ključna pitanja i izazove sa kojima se danas susreće srpska filmska industrija.

Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ organizuje Mreža kinoprikazivača Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, a sa ciljem okupljanja predstavnika relevantnih institucija, ustanova i udruženja u oblasti kinematografije i filmske industrije, producenata, distributera i prikazivača. Moderator panela je Dragan Jovićević, filmski teoretičar i novinar NIN-a.

Povezana vest:  Spilberg predsedava žirijem Kanskog festivala

U trenutku kada srpski film učestvuje i osvaja nagrade na najznačajnijim filmskim festivalima, pravo je vreme da se osvrnemo na aktuelna pitanja naših filmskih pregalaca.  Kriza uzrokovana pandemijom Kovida jeste iza nas, ali tu su drugi izazovi. Кao rezultat velikih ulaganja u filmsku industriju, infrastrukturu i ogromnu podršku domaćoj kinematografiji naša zemlja je postala vodeća po broju snimljenih filmova i jedna od značajnijih destinacija za snimanje filmova.

Na panelu će biti razmatrane teme kao što su perspektive i razvoj kinematografije, finansiranje filmskih projekata, distribucija i promocija srpskih filmova, uloga prikazivača u podršci domaćem filmskom stvaralaštvu, kao i značaj obrazovanja i razvoja talenata.

Povezana vest:  20th Century Boys Trilogy u Domu omladine

Sam panel je podeljen u tri celine, i to: perspektive, razvoj kinematografije i novi izazovi; produkcija, distribucija i promocija srpskih filmova, fokus na prikazivačku delatnost i na ulogu bioskopa; razgovori o obrazovanju i razvoju talenata.

Cilj panela „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ je da se sagledaju novi izazovi i iniciraju novi načini za unapređenje poslovanja u filmskoj industriji. Domaći film mora da bude vidljiji, a da bi se to postiglo neophodno je pokrenuti inicijative za razvoj nove publike i povećanje gledanost u bioskopima. Tehnološki izazovi, suočavanje sa smanjenjem broja pubklike u bioskopima, privlačenje nove publike, promene navika gledalaca, filmska piraterija, finasiranje, samo su neki od izazova savremenog srpskog filma. To su izazovi koji mogu biti prepreke, ali i prilika za inovacije i razvoj novih poslovnih modela.

Povezana vest:  DODELA OSKARA 2012, Više od 39 miliona Amerikanaca gledalo dodelu Oskara

Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ otvoren je za stručnu javnost.

Foto: Boban  Stefanović