Dobitnik Gonkurove nagrade Andrej Makin napisao je „Stari kalendar jedne ljubavi“, izuzetan prikaz burnih događaja kroz sudbinu jednog ruskog emigranta.

Poetičan naslov novog romana Andreja Makina označava istorijski trenutak u Rusiji kada se, prema Lenjinovom dekretu iz 1918. godine, prešlo sa julijanskog kalendara na gregorijanski. Ova metafora o minulom vremenu carevine koja je pala u ruke „graditelja svetle budućnosti“ pripoveda o životu i ljubavima Valdasa Batajeva u vrtlogu istorijskih previranja.

Povezana vest:  1. Festival stand up komedije u Srbiji i takmičenje novih talenata od 14. do 16. oktobra u Domu omladine Beograda

Valdas Batajev, petrogradski buržuj rođen pred sam kraj 19. veka, živi na „sunčanoj strani sveta“, gde klasa povlašćenih uživa u radosti bez senke. Sa petnaest godina u društvu razbojnice Taje, predosetiće da ga očekuje čudovišno drugačiji život. I zaista, boriće se protiv boljševika, emigrirati u Pariz, živeti sa različitim ženama i sećati se zauvek tog života po starom kalendaru.

Povezana vest:  Srđanov "Helikopter" i dalje leti

Ovaj roman o izdaji, žrtvi i iskupljenju blesnuće u punom sjaju kada Valdas shvati da je čitav njegov život obeležen jednim kratkotrajnim ali neprocenjivim bogatstvom.

„Stari kalendar jedne ljubavi“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.