Peti festival francuskog filma biće održan od 14. do 18. juna na nekoliko lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani predstavljen je program festivala, a prisutnima su se obratili Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji, Milica Ilčić, organizatorka manifestacije Starogradsko leto, Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu pri Ambasadi Francuske, Srdan Golubović, reditelj i kum festivala i Igor Stanković, direktor festivala. Iz Francuske se, putem video poziva, uključio i reditelj Olivije Babine, autor filma Normalna (Normale) koji će biti prikazan na festivalu.

Pjer Košar pozdravio je prisutne i o građenju veza francuske i srpske kulture izjavio: “Našu vezu gradimo upravo putem ovakvih manifestacija kao što je Festival francuskog filma koji Ambasada Francuske i Francuski institut organizuju zajedno sa partnerima iz Srbije. Francuska i Srbija od 2019. godine imaju Sporazum o koprodukcijama i festival je jedan od rezultata tog sporazuma i zadovoljan sam što koprodukcija između naše dve zemlje ima sve više. Prisustvo frankofonih filmova je sve veće zahvaljujući distributeru MegaCom Film i Igoru Stankoviću koji se nedavno vratio iz Kana sa filmovima koji će biti deo ovogodišnjeg festivala. Zahvalio bih se i Srdanu Goluboviću, čuvenom srpskom reditelju koji je prihvatio da bude kum našeg festivala. Naše manifestacije ne bi bilo bez podrške partnera, a to su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Stari grad, kompanija Mlekoprodukt, MPC Properties, United Moment, TV 5 Monde, kao i mnogobrojni medijski partneri”.

Povezana vest:  Premijera filma o princezi Oliveri Lazarević 28. septembra

Milica Ilčić, organizatorka manifestacije Starogradsko leto prisutnima se obratila rečima: “Drago mi je da sam u društvu ljudi koji su učinili mnogo za francusku i srpsku kulturu, ali i saradnju naše dve zemlje. Ovaj festival ne samo da je deo Starogradskog leta već i otvara ovu manifestaciju. Kosančićev venac je magičan deo Beograda, a zajedno sa organizatorima festivala radimo na tome da on bude Monmartr u Beogradu. Vidimo se 14. juna na Kosančiću”.

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, je izrazio posebno zadovoljstvo povodom jubilarnog izdanja festivala: “Ovaj festival je veoma važan trenutak kada je u pitanju kulturna politika Francuskog instituta i jačanja veza Francuske i Srbije u oblasti kinematografije. Festivalski program će biti prikazan u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije, Novom Sadu i Nišu”.

“Kada je Beograd u pitanju, festival se vraća na Kosančićev venac sa pogledom na Savu i na Ušće koji zaista i mi zovemo beogradski Monmartr. Festival će biti organizovan i na obali Dunava, kod Silosa, veoma modernog i veoma popularnog mesta kod omladine. Novina je da ćemo projekcije imati na još jednom mestu, na Novom Beogradu, u skladu sa sporazumom koji smo potpisali sa MPC Properties pa će projekcije biti održane na velikom ekranu na platou između dve kule poslovnog centra Ušće,” naglasio je Pjere dodavši da mu je posebno drago da je film Vladimira Perišića bio deo programa festivala u Kanu i da je mladi glumac iz filma dobio nagradu. Pjere je najavio i dolazak predstavnice renomirane škole Louis-Lumière i da će tokom festivala biti organizovan niz sastanaka u Beogradu i Novom Sadu, a tema tih razgovora biće dizajn zvuka.

Povezana vest:  Zašto volite dinosauruse? Viktor Savić, Tamara Dragičević i Dragan Vujić predstavili film „Šetnja sa dinosaurusima 3D"

Igor Stanković, direktor festivala, predstavio je program festivala: “Naš mali jubilej festivala proslavićemo sa značajnim ostvarenjima i prestižnim filmskim naslovima. Već pomenuti film Normalna Olivijea Babinea biće prikazan, ali i filmovi koji su prikazani ili na Kanskom festivalu ili u francuskim bioskopima par nedelja pre njega. Dobitnik Srebrnog medveda za najbolju režiju u Berlinu Filip Garel dolazi sa filmom Velika kola, u ovom filmu se pojavljuje njegova cela porodica (poput zvezde glumca Luja Garela). Vinsent mora da umre, debitantski film koji je u Kanu prikazan u okviru programa Nedelja kritike Stefana Kastana takođe će odmah posle Kana biti prikazan kod nas. Pod zvezdama, istinita priča autora Sebastijana Tilara o usponu jednog šefa kuhinje je još jedan film koji ćemo gledati, kao i film Toranj Gijoma Niklua (znamo ga po filmovima Granice sveta i Talaso). Autorka Anisa Bonfon donosi nam svoj najnoviji film Kuća koji je pre par meseci imao svoju francusku premijeru. Zahvalio bi se, pored svih pomenutih, i Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve koja nam tehnički pomaže da realizujemo ovu manifestaciju”.

Festival svake godine bira kuma ili kumu koji svojim reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je reditelj Srdan Golubović, nagrađivani autor čiji filmovi su ostvareni u koprodukciji sa Francuskom.

Povezana vest:  Koronavirus zaustavlja i Holivud, Brodvej spušta zavese

Srdan Golubović, filmski reditelj, rekao je da mu je velika čast što je kum festivala i zahvalio se na poverenju i časti da bude njegov deo. “Moj otac je bio francuski đak, a ja imam dva filma koja su francusko-srpska koprodukcija. Ono što bih istakao je da ovo nije uspostavljanje veza naše dve zemlje, već nastavak jedne duboke veze srpske i francuske kulture. Francuska i Pariz, za umetnike iz Srbije, su uvek bili umetnička meka, umetnici su išli da se školuju i da grade svoje velike međunarodne karijere, od slikara pa do filmskih autora i pisaca. Umetničke veze naše dve kulture su mnogo duboke i mnogo intimne. Ovaj festival je dokaz tih veza kada je film u pitanju. Ono što ja u Francuskoj volim je kako se ceni umetnost i kako film ima veliko i važno mesto u kulturi u društvu. Jako je značajno što će festival biti napolju jer su projekcije na otvorenom pravi dokaz i primer da se film slavi na najbolji mogući način,” objasnio je Golubović i pozvao mlade ljude da dođu i da osete francusku strast prema filmu.

Olivije Babine, autor koji će biti gost ovogodišnjeg festivala, i koji već drugi put dolazi u Srbiju, predstavio je film Normalna i pozvao publiku da se prepusti njegovom ostvarenju jer on prikazuje pogled na svet iz perspektive jedne petnaestogodišnje devojčice.

Ulaz na festival je besplatan, a satnica i finalni program biće uskoro objavljeni. 

Foto: A.K./ATAImages