Obznanjeni su rezultati druge ovogodišnje sesije panevropskog fonda Eurimages; odlučeno je da se pruži podrška za koprodukcije u slučaju 33 dugometražna igrana, uključujući tu i 3 dokumentarna i 2 animirana ostvarenja. Ukupan iznos podrške za sve projekte iznosi nešto malo manje od 10 miliona evra, a u sklopu te cifre od 33 projekta, žene će režirati 18 projekata koji sada mogu da očekuju podršku ovog prestižnog fonda. Tom prilikom podržani su i projekti srpskih filmova, kao i nekoliko srpskih manjinskih koprodukcija, a svi ti projekti su ranije izborili i podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Pomenuti fond podržao je projekte (novih) srpskih filmova u režiji reditelja iz naše zemlje: Nikole Ležaića, Ivane Mladenović i Vladimira Tagića. Podržani su i projekti manjinskih srpskih koprodukcija: slovenačko-češko-srpskog filma „Bloka 5“ u režiji Klemena Dvornika (projekat je dobio podršku od 150 hiljada evra, srpski koproducent je kuća Living Pictures), makedonsko-srpsko-tursko-hrvatskog „Čovek protiv jata“ (podrška iznosi 265 hiljada evra, srpski koporoducent je produkcija: Filmoskopija – Jordančo Petkovski PR).

Ovaj fond je podržao projekat novog dugometražnog igranog filma Nikole Ležaića; reč je o projektu filma „Mama“ koji nastaje kao koprodukcija Srbije, Bugarske i Hrvatske, dok je srpski producent kuća PR Qče. Ovom projektu je pripala podrška Eurimages-a od 116 hiljada evra.

Nikola Ležaić je poznat kao autor višestruko nagrađivanog filma „Tilva Roš“, a konkursna konisija Filmskog centra Srbije je o projektu filma „Mama“ je navela i sledeće: „Nekada vreme iščekivanja može imati veoma traumatične posledice po kinematografiju. Čekanje se izgleda može isplatiti. To pokazuje naš nekada nagrađivani debitant („Tilva Roš“) a danas tvorac izvanrednog intimističkog scenarija za suze i smeh. Duhovit, razigran prepun emocije koja vas neprimetno uhvati i odvede do Like i rodnog mesta ljudi koji su postali izbeglice. Decenije su prošle i kao da je došlo vreme da se bakini posmrtni ostaci skrase u rodnoj zemlji, porodica se ponovo sastaje i kreće na putovanje. Rat može srušiti kuće, čitava naselja, ali ne može uništiti sećanja. Glavni dobroćudni junak ove priče je zaljubljenik u kamp turizam, turizam na točkovima. Jedan stari kombi renoviranjem počinje novi život, upravo u trenutku kada se najavljuje prinova u njegovoj porodici. Priča o posledicama rata, o izbeglicama progonjenih sa svojih ognjišta, simbolično se prepliće sa savremenim nomadima, željnim avantura koje im donose putovanja. Možda je jedini odgovor na svet koji je sklon ratovima upravo kuća na točkovima. Кad god zapreti nasilje pokrenete kuću na točkovima i odete u nove zemlju,  u nove avanture, u neki novi lepši život. Кomisija je jedinstvena u mišljenju da ovaj projekat već u fazi scenarija, obećava film vrhunskog autorskog dometa uz očekivanu veliku privlačnost, kako za domaći, tako i za međunarodni kulturni prostor. Komisija je jedinstveno i nepodeljeno posebno izdvojila ovaj filmski projekat.“

Povezana vest:  Nagrade 15. Festivala autorskog filma

Ivani Mladenović sleduje podrška ovog koprodukcionog fonda u iznosu od 354 hiljada evra za projekat srpsko-rumunskog filma „Sorella di Clausura“,  a srpski producent je kuća DUNAV 84. U radnoj biografiji Ivane Mladenović su i zapaženi rediteljski radovi: dokumentarni film „Isključi svetlo“, celovečernji igrani filmovi „Vojnici. Priča iz Ferantarija“ i „Ivana Grozna“ (u kome glumi i glavnu ulogu), te zamašne role u srpskoj TV seriji „Blok 27“ i u rumunsko-nemačko-belgijsko-francuskom igranom filmu dugog metra „Srca s ožiljcima“ (Inimi cicatrizate) glasovitog reditelja Radua Žudea.

Povezana vest:  Održana specijalna projekcija filma "Osvetnici - Kraj igre"

Konkursna komisija FCS-a je prošle godine o tom projektu dugometražnog igranog filma istakla i ovo: „Novi film višestruko nagrađivane rediteljke autentične poetike Ivane Mladenović kroz odnos dve žene prikazuje svet muzike, slavnih i njihovih obožavalaca, govoreći o neuništivoj potrebi za ljubavlju i pažnjom. Lilijana, odraslu u religioznoj i siromašnoj porodici kojoj u najranijem detinjstvu hrišćansku figuru zamenjuje likom popularnog jugoslovenskog muzičara, čijem kultu se posvećuje s fanatizmom, i razuzdana rumunska pevačica Vera, koja pokušava da pomogne Lilijani nudeći joj svoj recept za uspeh, glavne su junakinje budućeg filma…“

Vladimir Tagić je podršku Euriomages-a dobio za projekat takođe dugometražnog igranog filma „Yugo Florida“; podrška iznosi 105 hiljada evra, srpski producent je kuća Sense Production, a reč je o koprodukciji Srbije, Bugarske, Hrvatske i Crne Gore. Tagić je režirao nekoliko kratkih igranih filmova, bio reditelj u slučaju televizijskih serija „Sumnjiva lica“, „Jutro će promeniti sve“, „Mama i tata se igraju rata“, „Deca zla“ i „Sablja“, dok je pomoćnik reditelja bio na filmovima „Varvari“, „Rekvijem za gospođu J.“, „Panama“, „Otadžbina“, „Teret“, „Asimetrija“ „Poslije zime“.

Povezana vest:  ,,Paklene ulice: Hobs i Šo“ na prvom Action night događaju u svim bioskopoma Cineplexx

U novembru 2021. godine konkursna komisija Filmskog centra Srbije je o projektu filma „Yugo Florida“ ukazala i na sledeće: „Jugo florida je priča o putovanju oca i sina, u raspadnutom očevom automobilu, na putovanju na kome se konačno upoznaju i to baš onda kada otac zauvek odlazi… Sa lakoćom, duhovitošću i bez patetike, autori scenarija govore o krhkosti i prolaznosti ljudskog života. Rediteljska eksplikacija samo dopunjava izuzetno pozitivno mišljenje Komisije o ovom projektu, a u razgovoru sa autorom istaknuta su brojna dobra mesta i rešenja. Komisija veruje da je ovo pravi put podrške u strategiji razvitka domaće kinematografije i to u dva smera, potencijalna velika gledanost filma, ali nepristajanje na umetničke kompromise zarad popularnosti. Tema je večna i važna, prepoznatljiva i van granica naše zemlje, nudi ozbiljan prostor za dodatno finansiranje od strane inostranih fondova koji podržavaju nove glasove u oblasti arthaus filmova.“

Predstavnici Srbije u fondu Eurimages, koji okuplja 39 država-članica, su Jugoslav Pantelić i Ksenija Zelenović.