Rejf_Fajns_u_velikoj_sali_Sava_centra

Rejf Fajns otvorio 39. FEST

Britanski glumac i reditelj Rejf Fajns (Ralph Fiennes) svečano je večeras u Beogradu otvorio 39.

Međunarodni filmski festival (FEST) u Velikoj dvorani Sava centra, nakon čega je prikazan njegov najnoviji film „Koriolan“.

Fajns je publici u Sava centru poželeo „dobro veče“ na srpskom jeziku i takođe na srpskom dodao i da mu je „velika čast što ima priliku da predstavi film ‘Koriolan’, kao i da će se ponovo obratiti publici nakon projekcije filma.

Na svečanom otvaranju FEST-a glumci Sergej Trifunović i Marija Karan priredili su petnaestominutni program, na kome su pevali pesme iz filmova „Kazablanka“ i „Lovac na jelene“, uz pratnju Džez orkestra Big Bend RTS-a.

Povezana vest:  Vinsent Galo u napetom političkom trileru Jeržija Skolimovskog „Nužno ubistvo“ od 25. avgusta u Dvorani Kulturnog centra

„Koriolan“ je moderna adaptacija Šekspirove drame o istoimenom rimskom ratnom junaku. Priča se dešava u izmišljenoj republici, iscrpljenoj dugim i surovim ratom, a bavi se složenim Šekspirovim temama, kao što su odnosi u porodici, sukobi u društvu i muška zavist i sujeta.

Film ima političku poruku, jer pričom o ratu i željom za krvničkim ubijanjem, političkim intrigama i tragičnim suočavanjima, govori o disfunkcionalnosti društva i u modernom vremenu.

Povezana vest:  Glumcu Džejmsu Nezbitu orden od kraljice

Glavnu ulogu igra Rejf Fajns koji je ujedno i režirao film, a scenario potpisuje Džon Logan, poznat po filmovima „Gladijator“, „Posljednji samuraj“ i „Avijatičar“.

U filmu igraju Džerard Batler, Vanesa Redgrejv, kao i srpski glumci Slavko Štimac i Dragan Mićanovć.

Na ovogodišnjem FEST-u biće prikazano više od 70 filmova u šest programskih celina: „Glavni program“, „Holivud“, „Panorama svetskog filma“, takmičarski program „Evropa van Evrope“, zatim „Evropa u Evropi“ i „Izabrani dokumentarci“.

Publika će biti u prilici da pogleda nove filmove braće Koen, Kena Louča, Toma Tikvera, Vudija Alena, Fransoe Ozona, Alehanda Gonzalesa Inaritua, Abasa Kjarostamija, Sofije Kopole, Denija Bojla, Darena Aronofskog, Majka Lija.

Povezana vest:  Liv Tajler u filmu The Ledge

Pažnja će biti posvećena i srpskoj produkciji, pa će pored „Neprijatelja“ Dejana Zečevića biti prikazan film „Zajedno“ Mladena Matičevića i koprodukcioni „Cirkus Kolumbija“ Denisa Tanovića.

Zbog materijalne oskudice, ove godine neće biti organizovan poslovni deo Festa „B2B“.

Filmovi u izboru umetničkog direktora FEST-a Borislava Anđelića i selektora Ivana Karla prikazivaće se u dvoranama Sava centra, Doma omladine, Kulturnog centra Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke.